Venezuela, ABD’li diplomatları sınır dışı ediyor

Venezuela, ABD’li diplomatları sınır dışı ediyor

ABD’nin Venezuela maslahatgüzarı Kelly Keiderling ve iki elçilik görevlisi, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun emriyle sınır dışı edildi. Diplomatlar, Venezuela muhalefetiyle işbirliği içinde sabotaj eylemleri tertip etmekle suçlanıyor.  

Maduro, 2011’den beri Venezuela’da görev yapan Keiderling ve iki elçilik görevlisine, ülkeyi terk etmek için 48 saat süre tanıdı. ABD ve Venezuela, 2010 yılında beri ülkelerinde elçi bulundurmuyor. Keiderling, Caracas’taki en üst düzey ABD’li diplomat olarak görev yapıyordu. ABD’li bir elçilik görevlisi, Venezuela yönetiminden sınırdışı emriyle ilgili henüz resmi bir bilgi almadıklarını belirtti.

Nicolas Maduro, sınır dışı emrinden sonra yaptığı bir konuşmada, “Yankiler evinize gidin, Venezuela’yı terk edin” dedi. Maduro, Dışişleri Bakanı Elias Jaua, üç Amerikalıyı ülkeden kovması için talimat verdiğini söyledi. Venezuela Devlet Başkanı, Keiderling ve elçilik görevlileri Elizabeth Hunderland ve David Mutt’un “aşırı solcu muhalefet”le bir araya geldiğini, muhalefeti finanse ederek, ülkedeki siyasi sistem ve ekonomiyi sabote etmeye yönelik eylemlere teşvik ettiklerini belirtti.

“Barack Obama yönetiminin eylemleri bizim için birşey ifade etmiyor. Emperyalist bir hükümetin buraya parayla gelip, Venezuela’daki şirketleri sabote etmesine ve ülke genelindeki elektriği kesmeye çalışmasına izin vermeyeceğiz,” diyen Maduro, elçilik görevlilerinin “düşmanca, yasadışı ve müdahaleci tavrını kanıtlayan yeterince delile” sahip olduklarını açıkladı.

 

Venezuela, uzun yıllar boyunca elektrik kesintilerine maruz kaldı. Hükümet, muhalefeti, elektrik şebekesine sabotaj düzenlemekle suçlamıştı. Maduro, Mart ayında, “Venezuela’yı istikrarsızlaştırma projeleri yürüten” ABD’li iki askeri ataşenin sınır dışı edilmesini emretmişti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.