Uyuşturucu parası Hollanda’yı karıştırdı

Uyuşturucu parası Hollanda’yı karıştırdı

Hollanda’da Adalet Bakanı Ivo Opstelten ve bakan yardımcısı Fred Teeven, 15 yıl önce bir uyuşturucu baronuna ödenen para nedeniyle önceki akşam istifa etmek zorunda kaldı.

2000 yılında savcı olarak görev yapan bakan yardımcısı Teeven, Hollanda’da uyuşturucu ticaretiyle bilinen Cees Helman’ın el konulan paraları konusunda uzlaşmaya gitti. Bunun nedeni, Helman’ın devlet tarafından el konulan paralarının illegal şekilde elde edildiğinin kanıtlanamamasıydı.

Hollanda Televizyonu NOS’taki birhaber programına göre Helman’ın, Adalet Bakanlığı’na 750 bin Hollanda guldeni (340 bin euro) ödemesi karşılığında, uyuşturucu baronunun Lüksemburg bankalarındaki parası kendisine verildi. Ancak bu anlaşmadan vergi dairesi haberdar edilmedi.

Söz konusu paranın miktarıyla ilgili olarak Hollanda Adalet Bakanı Opstelten, yaklaşık 1 milyon 250 bin gulden (567 bin euro) olduğunu ve ellerinde belge olmadığı için tam rakamı veremediğini söyledi. Ancak Helman’ın avukatı, müvekkiline ödenen paranın 4 milyon 750 bin gulden (2 milyon 133 bin euro)  olduğunu ve ödeme makbuzunun kendilerinde bulunduğunu açıkladı.

Bunun üzerine Opstelten, yanlış bilgi verdiği için tüm sorumluluğu üzerine aldığını söyleyerek, istifasını verdi. Bakanın istifasının ardından Helman ile savcı olduğu dönemde anlaşmayı yapan yardımcısı Teeven de görevinden ayrıldığını açıkladı.

Söz konusu uzlaşma anlaşmasında yanlış bir şey olmadığını söyleyen Teeven, vergi dairesini bilgilendirmenin parayı alan tarafın sorumluluğunda olduğunu kaydetti. Bu gelişmeler, 18 Mart’ta yapılacak eyalet meclisi seçimleri öncesi muhafazakar-sosyal demokrat koalisyon hükümeti açısından kötü haber oldu.

Hükümeti dışarıdan destekleyen aşırı sağcı göçmen karşıtı politikacı Geert Wilders de kabinenin geri kalanına da istifa etmeleri çağrısı yaptı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.