UNDOF, Golan tepelerinde güvenlik riski artınca devriyeyi durdurdu

UNDOF, Golan tepelerinde güvenlik riski artınca devriyeyi durdurdu

Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı Barışgücü UNDOF’un Golan Tepeleri’nde Suriye ile İsrail arasındaki ateş kesi gözetliyor. Ancak UNDOF, iki ülke arasında son aylarda artan gerginlik ve bazı ülkelerin buradaki askerlerini geri çekmesi üzerine güvenlik riskinin arttığı ve barışgücü askerlerinin artık gece devriyelerini de kaldırdığı belirtildi.

BM’nin Genel Merkezi’nde gazetecilere görevleri hakkında bilgi veren UNDOF Komutanı  Iqbal Singh Singha bölgede bir çok sorunla mücadele etmek zorunda olduklarını söyledi. Birliklerinin ateş altında kaldığını, askerlerin alıkonulduğunu, ofislerinin ve silahlarının yağmalandığını dile getiren Singha, bunların üzerine bir de Avusturya gibi ülkelerin de asker çekme kararını eleştirdi.

Yaşadıkları güvenlik sorunları ve asker sayısındaki azalma nedeniyle bir takım önlemler almak durumunda kaldıklarını anlatan Singha, bu kapsamda operasyon alanını daralttıklarını ve gece devriyelerini de geçici olarak durdurklarını ifade etti. Ellerindeki imkanlar ölçüsünde bir takım düzenlemeler yapmak zorunda olduklarını anlatan Singha, BM’nin kendilerine destek için elinden geleni yaptığını ifade etti.

 

Avusturya’nın askerlerini çekme kararına kadar UNDOF bünyesinde 911 asker bulunuyordu.  Avusturya’nın askerlerinin tamamını çekmesinin ardından UNDOF’ta 534 asker kalacak. Bölgedeki güvenlik sorunları nedeniyle daha önce Hırvatistan ile Japonya UNDOF’taki askerlerini çekmişti.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, BMGK’dan UNDOF’taki asker sayısını bin 250’ye çıkarmalarını istemişti.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.