Ukrayna’da büyük takas

Ukrayna’da büyük takas

Ukrayna’da Kiev yönetimi ile Moskova taraftarı ayrılıkçı milisler, iç çatışmaları bitirmeyi hedefleyen 12 maddelik plan kapsamında esir takası yaptı. Kiev, 222 milisi serbest bırakırken, 150 askerini ayrılıkçılardan teslim aldı. Takas, taraflar arasında şimdiye kadarki en büyük esir değiş-tokuşu oldu.

Ukrayna’nın doğusunda sekiz aydır devam eden iç savaşı sona erdirmek için müzakereleri hızlandıran Kiev hükümetiyle Rus yanlısı ayrılıkçılar, önceki akşam yüzlerce esiri takas etti. Ekim ayında varılan ateşkesi tam anlamıyla yerine getirmekte başarısız olan taraflar, yeniden başlayan görüşmelere devam ederken 150 Ukrayna askeri ve 222 ayrılıkçı milisi karşılıklı olarak teslim etti. Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko’nun sözcüsü Svyatoslav Tsegolko tarafından yapılan açıklamada rehine takasının, devam eden çatışmaları nihayete erdirmek için daha önce üzerinde uzlaşılan 12 maddelik planın bir parçası olduğu belirtildi.

Rehine değişimi, isyancıların kontrolündeki en büyük şehir olan Donetsk’in kuzeyindeki bir bölgede gerçekleştirildi. Takas yerine otobüslerle taşınan rehineler, iki tarafın temsilcilerinden oluşan bir heyetin kimliklerini teyit etmesinin ardından tek tek karşı tarafa geçti. Nisan ayından beri devam eden iç savaşta daha önce de küçük gruplar halinde yüzlerce rehine karşılıklı teslim edilmişti.

Takas haberi, yeni bir ateşkesi görüşmek üzere Belarus’un başkenti Minsk’te cuma günü yapılması planlanan heyetler arası yüz yüze görüşmenin ertelendiğinin duyurulmasının ardından geldi. Ukrayna ordusu da aynı gün Rus yanlısı isyancıların ordu hedeflerine yönelik saldırılarına hız kazandırdığını duyurdu. Ordu Sözcüsü Andriy Lysenko, isyancıları ateşkesi yeniden organize olmak için kullanmakla suçladı. Öte yandan, Ukrayna hükümeti, Rusya tarafından bu yılın başlarında ilhak edilen Kırım’a yönelik tren ve otobüs seferlerini ‘güvenlik’ nedeniyle geçici olarak askıya aldığını duyurdu.

Ekim ayında yine Minsk’te varılan geniş çaplı ateşkes anlaşmasına göre rehine takasının yanı sıra tarafların çatışma bölgesindeki ağır silahlarını geri çekmesi gerekiyordu. Ancak BM rakamlarına göre o tarihten bu yana çatışmalarda yaklaşık bin 300 kişi daha hayatını yitirdi. Sekiz aydır devam eden iç savaşta şimdiye kadar en az 4 bin 700 kişi hayatını kaybederken yüz binlerce kişi de evlerini terk etmek zorunda kaldı. Gerginlik nedeniyle Ukrayna ekonomisi de büyük bir krize girdi. Daha önce birkaç kez daha ateşkes ilan edilmiş ancak ateşkesler fazla uzun ömürlü olmamıştı. Kiev, Rusya’yı ayrılıkçı ayaklanmayı organize etmekle suçluyor ancak Moskova bu iddiaları yalanlıyor. Batılı ülkeler de Rusya’nın Ukrayna’ya müdahale ettiği iddialarına destek vererek Moskova’ya bir dizi ekonomik yaptırım uyguluyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.