Ukrayna’da Başbakan Azarov istifa etti

Ukrayna’da Başbakan Azarov istifa etti

Ukrayna Başbakanı Mikola Azarov istifa ettiğini açıkladı. Azarov yaptığı açıklamada, açıklamada ‘çatışmaların sona ermesi ve uzlaşma’  için istifasını sunduğunu duyurdu. Azarov, “uyuşmazlığa barışçıl bir çözüm bulmaya yönelik sosyal ve siyasi mutabakat şansını artırmak amacıyla, kişisel bir karar aldığını” ifade etti. Ayrıca bugün olağanüstü toplanan Ukrayna Parlamentosu, 16 Ocak’ta alınan ve 19 Ocak’ta şiddet eylemlerinin başlamasına neden olan torba yasasının 11 maddesinden 9’unu iptal etti. 450 sandalyeli parlamentoda kayıtlı 412 milletvekilinden 361’i oyunu kamuoyunda ‘diktatörlük yasaları’ olarak adlandırılan yasaların iptali yönünde kullandı.

Ukrayna’da yaşanan krizin, ülkenin ekonomik ve sosyal gelişimine yönelik tehdit oluşturduğunu söyleyen Azarov, “Kriz aynı zamanda her Ukrayna vatandaşı için bir tehdittir” ifadesini kullandı.Ukrayna’da iki ayı aşkın süredir devam eden krizi sona erdirmeye yönelik olarak bugün parlamentoda güven oylaması yapılacak. Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç, protestoları yatıştırmak için muhalefet liderlerinden Arseniy Yatsenyuk’a başbakanlık teklifinde bulunmuştu.

Öte yandan eylemler, başkent Kiev’den ülke geneline yayıldı. Eylemin ilk günlerinde başkent Kiev Valiliğini işgal eden protestocuların ülke genelinde işgal ettiği devlet bölge valiliği sayısı 12’ye ulaştı. Ukrayna’da eylemcilerin, bakanlık, valilik ve devlet dairelerini eline geçirmesi üzerine Enerji Bakanlığı, muhtemel baskınlara karşı nükleer santrallerdeki güvenlik tedbirlerini arttırdı.

‘Ülke menfaatleri şahsi planların üzerindedir’

Azarov istifa nedenini; “Bugün en önemli şey, Ukrayna’nın birliğini ve bütünlüğünü korumaktır. Bu şahsi planlar ve hırsların çok üzerindedir. Bunun için istifa kararını aldım.” şeklinde açıkladı. Açıklamasında Azarov; “İktidarda olduğumuz zor dönemde, demokratik bir Avrupa ülkesi gibi Ukrayna’nın gelişmesi için her şeyi yaptım. Kararlarımı, Ukrayna halkının menfaatleri doğrultusunda bütün sorumlulukları üstlenerek aldım. Bu yüzden bütün vatandaşlarımızın ve çalışma arkadaşlarımın gözlerine çekinmeden bakabilirim.” diye konuştu.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’e kendisine olan güveninden dolayı teşekkür eden Azarov açıklamasında, bütün milletvekillerine iktidarın reform ve ülkenin modernizasyonu çalışmalarına verdikleri destek için minnettarlığını ifade etti.

Azarov, Mart 2010’da başbakan olarak atanmıştı. Ukrayna’da ekonomik krizin olduğu zor bir dönemde iktidara gelen Azarov, ülkedeki çıkan eylemler ve toplumsal olaylar nedeniyle en son 13 Aralık 2013’de meclisten güvenoyu almıştı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.