Ukrayna’da ateşkes sallantıda

Ukrayna’da ateşkes sallantıda

Ukrayna’da Kiev yönetimi ile Rusya yanlısı ayrılıkçı milisler arasında cuma günü imzalanan ateşkes anlaşmasının üzerinden daha 48 saat geçmeden ülkenin doğusunda yine çatışma çıktı.

Dün sabah erken saatlerde Azak Denizi kıyısındaki liman şehri Mariupol’da karşılıklı top ateşi açıldığı bildirildi. Çatışmalar sırasında bir kadın hayatını kaybederken, 4 kişi de yaralandı. Milislerin kontrolündeki Lugansk şehrinde iki köprü mayın patlaması sonucu yıkıldı. Avdiivka, Zolote, Lebedinske bölgelerinde de Ukrayna askerlerine ateş açıldı. Bölgenin kalbi Donetsk’te ise havaalanı yakınlarına havan topları düştü. Ancak öğlene doğru silahlar yeniden sustu. Yaşanan küçük çaplı çatışmalar ateşkesin akıbeti konusunda endişelere yol açarken her iki taraf da ateşkes ihlallerinden ötürü birbirini suçladı.

3 bine yakın insanın öldüğü, 1 milyondan fazla kişinin de evlerini terk etmek zorunda kaldığı iç savaşı sona erdirmek için Minsk’te imzalanan 12 maddelik protokolün detayları ise dün açıklandı. Buna göre esir takası, genel af ve insani yardımların ulaştırılmasından sonra Kiev yönetimi yasal düzenlemeler yaparak Doğu Ukrayna’ya özel statü verecek. Donetsk ve Lugansk’ta erken yerel seçim yapılarak güçlü yerel yönetimler oluşturulacak. AGİT gözlemcileri Rusya ve Ukrayna sınırını kontrol edecek, Rusya’da milis güçleri ve mühimmat geçişinin engellenmesini garanti edecek. Ukrayna ordusu birliklerini şehir merkezlerinin dışına çekmeyi kabul ederken, milis güçler de yasal olmayan askeri varlıkları sonlandıracak. Fakat Doğu Ukrayna’da tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden Lugansk Halk Cumhuriyeti sözde lideri İhor Plotnitski, Minsk protokolünü imzalamalarının bağımsızlık iddialarından vazgeçtikleri anlamına gelmediğini söyledi. Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko’nun yardımcısı Yuri Lytsenko ise dün Facebook hesabından yaptığı açıklamada Galler’de geçen hafta yapılan NATO zirvesinde 5 İttifak üyesi ile silah temini ve askeri eğitim alma konusunda mutabakata vardıklarını açıkladı. Lytsenko söz konusu ülkelerin ABD, Fransa, İtalya, Polonya ve Norveç olduğunu ifade etti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.