UAEK: İran Fordo’daki uranyum zenginleştirme üretimini iki katına çıkarabilir

UAEK: İran Fordo’daki uranyum zenginleştirme üretimini iki katına çıkarabilir

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK), İran’ın yer altındaki Fordo uranyum zenginleştirme tesisinde üretimi iki katına çıkarmaya hazır olduğunu bildirdi.

UAEK’nin sızdırılan raporunda, Fordo’da 2 bin 784 santrifüj bulunduğu ve İran’ın yakında, işletilen santrifüj sayısını 700’den bin 400’e çıkarabileceği belirtildi.

İran’ın Fordo’da kaydettiği ilerlemenin açığa çıkarıldığı raporun, tesisi düzenli olarak ziyaret eden UAEK müfettişlerinin bulgularına dayandığı kaydedildi.

Henüz tam kapasiteyle işletilmeyen uranyum zenginleştirme tesisinde, 174 santrifüjün 4 yeni kaskadının her birinin, ”vakum testine tabi tutulduğu ve uranyum heksaflüorür gazıyla ikmale hazır olduğu” ifade edildi.

Bir yetkili, yeni kaskadlar operasyonel duruma gelince yüzde 20 oranında zenginleştirilmiş uranyumun (orta seviyede zenginleştirilmiş) aylık üretiminin 25 kilogram olabileceğine, şu anda üretimin 15 kilogram olduğuna dikkati çekti.
    
Kum kenti yakınında askeri bir üste, bir dağın içinde kurulan Fordo tesisi, orta seviyede zenginleştirilmiş uranyum üretecek 16 kaskad içermek üzere tasarlanmış.
    
Raporda ayrıca, İran’ın 2010 yılından bu yana 233 kilogram yüksek-dereceli zenginleştirilmiş uranyum ürettiği açıklandı.
    
İran Atom Enerjisi Kurumu yıl başında, yüzde 20 oranında zenginleştirilmiş uranyum stokunun 96 kilosunu, Tahran’daki tıbbi araştırma reaktörü için yakıta dönüştürmüştü.
    
UAEK, İran’ın herhangi bir neden göstermeden, Buşehr’deki nükleer reaktörünün cevherinden nükleer yakıtı çıkardığını da bildirdi.
    
Raporda, nükleer silahlarla bağlantılı deneylerin askeri bölge Parçin’de yürütüldüğüne dair bulgularla ilgili soruşturmanın da buradaki ”yaygın faaliyetler” nedeniyle ciddi biçimde sekteye uğradığı belirtildi. İran, Parçin’de bu tür faaliyetler yürütüldüğünü reddediyor.
    
UAEK’nin raporunun sonunda, kurumun, ”İran’daki tüm nükleer materyalin, barışçıl faaliyetlerde kullanıldığı sonucunu çıkaramadığı” ifade edildi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.