TÜSİAD, Türkiye’nin Suriye politikasını eleştirdi

TÜSİAD, Türkiye’nin Suriye politikasını eleştirdi

Bu hafta içi Washington D.C. de temaslarda bulunan TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner ve heyeti, temasları hakkında bilgi verdi. Görüşmelerde İran, Suriye, iki ülke ilişkileri gibi konuların ele alındığı bilgisini veren Boyner, Türkiye’nin Suriye politikasını ve bölgesindeki gelişmelerden dolayı yaşadığı sıkıntılara dikkat çekti. Boyner, Türkiye’ye rağmen Washington’un Suriye, İran gibi konularda çözümün kolay olmayacağını anladığını dile getirdi.

Temasları sırasında Türkiye’nin İran’la enerji alışverişinin de gündeme geldiğine işaret eden Boyner,  “TÜSAD heyeti olarak Türkiye’nin İran ile ilişkisi bakımından farklı konumda görülmesinin altını çizdik. Neticede, enerji konusunda tek bir ülkeye bağımlı hale gelemeyiz” diye konuştu.

Suriye meselesinde Amerika’nın doğrudan müdahale ihtimali gibi bir seçeneğe sıcak bakmadığını belirten Boyner, Türkiye’nin uluslararası arenada kendini çok öne çıkarmasının doğru olmadığı görüşünü savundu.

Kongre üyeleri ve Beyaz Saray’a yakın çevreler ile temasları olduğu bilgisini veren Boyner, 6 Kasım seçimlerinden sonra Amerika’nın yani Başkan Barack Obama’nın yeni bir döneme girdiğine dikkat çekti. Türkiye ile ilgili konularda Başkan Obama’nın gösterdiği ilgi ve alakadan memnun kalan TÜSİAD ve Başkan Boyner, Kongre’nin de aynı tutumu sergilemesi için daha çok diyaloga ihtiyaç duyulduğuna dikkat çekti.Yine seçimler sonrasında Amerika’nın uluslararası ilişkilerde önceliği Asya’ya kaydırma niyetinde olduğunu belirten Boyner, ancak Ortadoğu’nun Amerika için hala önemli olduğu ve kolay kolay da vazgeçmesinin mümkün olamayacağını söyledi.

AMERİKA İLE SERBEST TİCARET

Türkiye  ile Amerika arasındaki ekonomik ilişkileri de değerlen Boyner, ikili ticaret dengesinin  hala Türkiye aleyhine devam ettiğini ifade ederek, bu konularda yapılabileceklerin, özellikle de makro yatırımlar açısından ele alındığını vurguladı. Boyner, görüşmelerinde Amerika ile Türkiye arasında serbest ticaret anlaşması veya serbest ticaret bölgeleri konularının da gündeme geldiğini de kaydetti.

Boyner, ayrıca Dünya Bankası tarafından yapılan Bilgi Danışma Kurulu toplantısına katıldı. Türkiye’den tek temsilci olarak bu toplantıya katılan Boyner, 15 kişilik danışma kurulunun Dünya Bankası’nın yeniden yapılanma çabalarına katkıda bulunduğunu söyledi, bu yapılanmanın da bankayı kalkınmayı finanse eden bir kuruluştan çok sosyal projelere ve kalkınmaya doğrudan bilgi temelinde çözümler üreten bir yapıya dönüştürmeyi hedeflediğini de kaydetti.   

TÜSİAD’ın D.C temaslarında Başkan Boyner dışında, başkan adayı Muharrem Aydın, Cansen Başaran, İlkem Şahin, Volkan Vural ve Soli Özel hazır bulundu. Boyner ve ekibi temasları sırasında milletvekileri Gregory Meeks ve Dan Burton, Virginia Foxx Ed Whitfield ve Ileana Ros-Lehtinen ile 19 kadar Kongre üyesi ile görüşme imkanı elde etti. Boyner ve heyeti Dışişleri Bakanlığı Ekonomi ve Ticaret sorumlu müsteşar yardımcısı Jose Fernandez ile de biraraya geldi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.