Türkmenistan’ın uydusunu ABD fırlatacak

Türkmenistan’ın uydusunu ABD fırlatacak

Türkmenistan’ın ilk iletişim uydusu 2014 yılının sonuna doğru uzaya gönderilecek. Türkmen yönetimi, iletişim uydusunun uzaya fırlatılması konusunda ABD şirketini seçti. Daha önce, sözkonusu uydunun Çin uzay üssünden gönderileceği belirtilmişti.

 

Türkmen-Amerikan İş Konseyi’nde konuşan ABD Aşkabat Büyükelçisi Robert Patterson, Türkmenistan’ın kendi uydusunu uzaya gönderilmesi konusunda Amerikan şirketi SpaceX’a güvendiğini söyledi. Büyükelçi Patterson, Amerikan şirketlerinin Türkmenistan hükümetinin kalkınma inisiyatiflerini desteklediğini belirtti.

 

Türkmenistan’ın bağımsızlığını kazandıktan bu yana uzaya göndereceği ilk uydu ülkenin kalkınması açısından ayrı bir önem taşıyacak. Türkmen uydusu Fransız Thales Alenia Space şirketi tarafından hazırlanıyor.

 

Fransız şirketi, Aşkabat yönetimi ile imzaladığı anlaşma kapsamında hem uyduu yapacak hem de bu uydunun 15 yıl kullanılmasında yardımcı olacak. Ülkede Devlet Başkanlığı’na bağlı Milli Uzay Ajansı kuruldu ve ajans uzay konusunda araştırmalarda bulunacak.

 

Türkmenistan halihazırda Rusya’nın Gazprom şirketine ait Yamal uydusundan istifade ediyor. Türkmen televizyon kanalları bu uydu aracılığıyla yayınlanıyor. Bundan dolayı Türkmen kanallarını Rusya’nın bir çok yerinde, Hindistan, bazı Avrupa ülkelerinde izlemek imkanı bulunuyor.

 

Ancak, Türkmen yönetimi kendi uydusu ile daha fazla alanda televizyon kanallarının izlenmesini, ülke içinde ulaşılması zor alanlarda kaliteli telefon hizmetinin sunulmasını istiyor.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.