Türkiye’yi öven Obama: İslam karşıtı film Amerika’ya da hakaret

Türkiye’yi öven Obama: İslam karşıtı film Amerika’ya da hakaret

Hazreti Peygamber’e (SAS) hakaret eden filme ABD Başkanı Barack Obama sert tepki gösterdi. Birleşmiş Milletler’deki (BM) konuşmasında filmi “iğrenç, tiksindirici ve çok ilkel” olarak nitelendiren Obama, “Bu sadece Müslümanlara değil aynı zamanda Amerika’ya da hakaret.” dedi.

Obama ülkesinin farklı inanç ve ırktan insanları memnuniyetle kabullendiğini vurguladı. ABD Başkanı tepkilere rağmen ifade özgürlüğü gerekçesiyle filmin yasaklanamayacağını bildirdi. Obama, Amerikan anayasasının birinci maddesine atıfta bulunarak kişilerin ifade hürriyetinin Amerika’nın temel değerlerinden birisi olduğunu hatırlattı.

Başkan ve ordunun baş komutanı olduğu halde hemen hergün kendisine karşın aşağlayıcı sözler sarf edildiğine dikkat çeken Obama, ‘‘Amerika’nın çoğunluğu Hristiyandır ve dinine karşı küfür ve provokasyon yapılmasına rağmen dine karşı aşağılamalara kanuni bir yasak getirmedik. Başkanım, Ordumuzun baş komutanıyım ve hergün insanlar bana aşağlayıcı sözler sarf ediyor ama ben onların bu şekilde özgürce konuşma haklarını sağlamakla görevliyim’’ şeklinde konuştu.    

Amerika’nın nefret suçunu desteklenmediğini ve yasaklayamadıklarını aktaran Obama, çünkü çok kültürlü toplumlarda bu tür yasakların haklı eleştirileri de zamanla susturulmasının yolunu açabileceğini ifade etti.

Barack Obama konuşmasında Libya’da öldürülen ABD Büyükelçisi’ni anarken Müslümanların aşırıcılıktan en fazla zararı gördüğüne dikkat çekti. Son iki haftadır ABD büyükelçiliklerine yapılan saldırılara dikkat çeken Obama, yaşanılan şiddet olaylarının BM’nin temel kuruluş prensiplerine karşı da yapılmış bir saldırı olarak niteledi. Amerika’nın Arap Baharı’nı desteklediğini aktaran Obama, Suriye’de Beşar Esed rejiminin de son bulması gerektiğini savundu. Amerika’nın halkın kendini yönetme, özgürlük isteklerini destekleme hakkı olduğuna inandığını aktaran Obama, ‘‘Bu pozisyonu alıyoruz çünkü özgürlük bir millete veya ırka ait değer değildir. Bu değerler sadece Batı ya da Amerika’ya değerler değil tüm insalığın ortak değeridir’’ diye konuştu.

Obama BM Genel Kurulu’ndaki konuşmasını büyük ölçüde Ortadoğu’daki Arap Uyanışı ve Müslümanların tepkisini çeken filme ayırdı. “İğrenç, tiksindiri ve ilkel filmin Müslüman dünyada tepkiye yol açtığını” kaydeden Obama ortak insanlığa saygı duyan herkes tarafından bu filmin reddedildiğine inandığını söyledi. ABD’nin Müslümanların evi olduğunu söyleyen Obama “Biz inanç özgürlüğüne saygı duymakla yetinmiyoruz. Aynı zamanda insanların inanışları veya görünüşleri sebebiyle zarar görmelerini engelleyen kanunlarımız da var.” diye konuştu. ABD Başkanı “İnsanların bu filme karşı saldırgan tutum almasını anlıyoruz. Çünkü milyonlarca insanımız onların arasında yer alıyor.” diye ekledi.

OBAMA İKİ DEFA KONUŞMASINDA TÜRKİYE’YE ATIFTA BULUNDU

Ordadoğu ve demokrasi ağırlıklı konuşmasında Obama, 11 Eylül tarihinde İstanbul Sultangazi’de gerçekleştirilen saldırıda şehit olan polis memuru Bülent Özkan’dan da söz etti. Obama konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Bizim sivillerin Bingazi’de öldürüldüğü gün, İstanbul’da, düğününden sadece birkaç gün önce bir Türk polisi de öldürüldü.”

Obama’nın konuşmasında iki defa Türkiye’den söz etmesi dikkat çekti. Istanbul’daki polis memurunun şehit edilmesinin dışında Obama, şiddet ve savaşların geçmiş yüzyıllarda kalması gerektiği mesajını verirken Türkiye’den söz etti. Obama, ‘‘Tüm milletlerin tarihi aynı yolun yolcuları gibidir. Avrupa, 20. yüzyılda bugüne kadar görülmüş en şiddetli, kanlı savaşı yaşadı. Ama bugün özgür, barış ve birlik içinde yaşıyorlar. Brezilya’dan Güney Afrika’ya, Türkiye’den Güney Kore’ye, Hindistan’dan Endonezya’ya kadar insanlar farklı millet, ırk, din ve gelenekten gelen milyonlarca insan daha müref bir hayata kavuştu. Çünkü vatandaşlarının haklarına saygı duyup sorumlu davrandılar’’ dedi.

Barack Obama filmin yasaklanmasının ise ABD Anayasası gereği mümkün olmadığını savundu. Obama “Bazı insanların neden bu filmi yasaklamadığımızı sorduğunu biliyorum. Cevap kanunlarımızda. Anayasamız özgür konuşmayı hakkını koruyor. Benim gibi, Amerikalıların çoğunluğu Hıristiyan. Bizim için çok kutsal değerlere yapılan saldırıları da yasaklamıyoruz” şeklinde konuştu. Dünya’da yasaklarla bir noktaya varılamayacağına inancını Obama, cep telefonu örneği ile verdi. Obama, ‘‘2012 yılındayız ve her kim ki muhalif bir fikrini ifade etmek isterse telefonun bir tuşuna basarak tüm dünyaya yayabilir ve bunu da bir milletin kontrol etmesi mümkün değil’’ ifadelerini kullandı.

Obama Arap halklarının demokrasi ve özgürlük arayışına destek verirken Suriye lideri Beşşar Esed’in gitmesi gerektiğini tekrarladı.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, açılış konuşmasında, Suriye’deki çatışmalar için “dalları dünyaya uzanan bölgesel bir felaket” tanımlamasında bulundu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.