Türkiye’den UNESCO’ya ‘tarihi’ çağrı

Türkiye’den UNESCO’ya ‘tarihi’ çağrı

Türkiye, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nden (UNESCO) Suriye’deki tarihi eserlerin korunması için daha aktif olmasını istedi.


Türkiye’nin UNESCO nezdindeki Daimi Temsilcisi Gürcan Balık, UNESCO Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, BM organı olan UNESCO’nun Suriye’deki rolünün hiç olmadığı kadar anlamlı hale geldiğine dikkat çekti.


Rejim güçlerinin geçtiğimiz günlerde Hz. Ömer Camii’ne saldırdığını hatırlatan Gürcan Balık, Suriye’den gelen haberlerin artık tahammül edilemez noktaya ulaştığını söyledi. Balık, Suriye’de yaşananların sadece kültürel varlıklarla ilgili kalmayıp, UNESCO’nun temsil ettiği tüm değerlere aykırı hale geldiğini savundu.


UNESCO’nun uluslararası toplumun ahlaki sesi olarak kalması gerektiğini belirten Türkiye’nin UNESCO’daki Büyükelçisi, ”Bünyemizde gündeme getirmeyerek, tartışmayarak Suriye’deki durumun önemini ortadan kaldıramayız. Eğer biz UNESCO’nun anlamlı kalmasını ve itibarını korumasını istiyorsak, Suriye’deki yüzlerce kültürel mirasın yok edilmesini kınamak için güçlü bir mesaj göndermenin tam zamanıdır’.’ ifadelerini kullandı.


Şimdiye kadar geri getirilmesi imkansız olan yüzlerce tarihsel yapıtın Suriyeli rejim güçleri tarafından yıkılıp zarar gördüğünün altını çizen Balık, bunların dışında Suriye rejiminin dini, kültürel ve tarihi siteleri askeri amaçla kullandığına dikkat çekti.


Gürcan Balık, Suriye’deki tarihi simgelerin artan saldırılar karşısında yok olma riski ile karşı karşıya olduğunu hatırlatarak, Esed yönetiminin uluslararası insan hakları hukukuyla ilgili sorumluluklarını bilerek ihmal ettiğini kaydetti.


Türk Büyükelçi, Suriye toplumunun, yaşam, eğitim, su, düşünce özgürlüğü ve gazeteci hakları da olmak üzere temel insan haklarından mahrum olduğunu vurgulayarak, tüm bunların UNESCO’nun temsil ettiği vazgeçilemez haklar olduğunu vurguladı. Gürcan Balık ”Bu nedenle, Suriye rejimini ibadet yerleri, sanat eserleri ve tarihi anıtların korunması ile ilgili uluslararası insan hakları kapsamındaki sorumluluklarına saygı göstermeye davet ediyoruz.” diye konuştu.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.