Türkiye Uzmanı Werz: Yaşananlar demokratik bir ülke için sıradışı

Türkiye Uzmanı Werz: Yaşananlar demokratik bir ülke için sıradışı

Amerikan İlerleme Merkezi (CAP) Türkiye uzmanı Michael Werz, yolsuzluk ve rüşvet operasyonu sonrası yaşananların demokratik bir ülke için sıradışı olduğunu söyledi. Polis memurlarının görevden alınmasını politik bulduğunu ifade eden Werz, HSYK’nın yapısının değişitirilmesi ile ilgili olarak ise, “Yargı sistemi bağımsız olmalı.” dedi.

ABD’nin önde gelen düşünce kuruluşlarının Türkiye uzmanları son günlerde yaşanan gelişmeleri Cihan Haber Ajansı’na değerlendirdi. Yaşanan krizin Türkiye’nin imajına zarar verdiğine dikkat çeken uzmanlar, sürecin şeffaf ilerlemesi çağrısında bulundu. CAP Türkiye uzmanı Michael Werz son günlerdeki gelişmelere bakıldığında hükümetin hukuk kurallarını adeta ‘kısmi olarak askıya aldığını’ dile getirdi.

Washington’da Türkiye’yi en yakından takip eden uzmanlardan biri olarak bilinen Werz, olanlar hakkında ABD yönetiminin çok ciddi endişeleri olduğuna dikkat çekti. Avrupalı dostlarınında benzer kaygıları taşıdığını vurguladı.

SÜREÇ ŞEFFAF BİR YÖNTEMLE SÜRDÜRÜLMELİ

Son olarak HSYK’nın yapısının değiştirilmek istenmesi ile mevcut sürecin sürdürülebilir olmadığının anlaşıldığını belirten Werz, yargı sisteminin bağımsız olması gerektiğini ifade etti. Sürecin şeffaf bir yöntemle sürdürülmesi gerektiğini vurguladı.

Carnegie Endowment Ortadoğu Uzmanı Marina Ottaway, savcılar ve hükümet arasındaki gerginliğin iki temel faktörü olduğunu belirtti. Bunları, Türkiye’nin otoriter geçmişi ve etkili bir muhalefet eksikliği olarak sıralayan Ottaway, “Hükümet bağımsızlıklarına saygı duymak yerine yargı organlarının kontrolünü ele geçirmek için her zaman çaba sarfetti. Soruşturmalar hükümet için tehdit oluşturuyor ve buna engel olmaya çalışıyor.” dedi.

DEMOKRASİ ÇEKİŞME HALİNDEKİ SİYASİ GÜÇLER İLE SAĞLANIR

Türkiye’nin şimdi olduğundan daha güçlü bir muhalefete ihtiyacı olduğunu düşündüğünü söyleyen Ottoway, demokrasinin çekişme halindeki siyasi güçlerin birbirlerini gözlemlemesi ile sağlanabileceğini ifade etti. Ottoway, “Demokrasinin güçlü bir muhalefetin yokluğunda sağlanamayacağını düşünüyorum.” dedi.

Rand Araştırma Merkezi Analisti ve Türkiye uzmanı Steve Larrabee ise krizin giderek şiddetlenmesi durumunda Başbakan Erdoğan’ın uluslararası arenadaki imajınının lekeleneceğini ifade etti. Sürecin Türk ekonomisini ve dış ticaretini de olumsuz etkileyeceğini belirten Larrabee, Mart ayındaki seçimlerin kırılma noktası olduğunu düşünüyor. Larrabee, AK Parti’de bir kriz yaşandığını ve Mart ayında büyük şehirlerin kaybedilmesi durumunda krizin daha da derinleşeceğini söyledi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.