Türkiye, Uganda’nın gerisine düştü

Türkiye, Uganda’nın gerisine düştü

Yolsuzluk algısı konusunda rekor puan kaybederek 2014 yılında ‘en fazla’ gerileyen ülke olan Türkiye’ye bir kötü haber de internet özgürlükleri alanında geldi. ABD’nin önde gelen düşünce kuruluşlarından Freedom House’un yayınladığı internet özgürlüğü raporunda 2014’te en fazla puan kaybeden ülke olan Türkiye, Rusya ile birinciliği paylaştı.

Rapora göre, Türkiye bir önceki yıla göre 6 puan gerileyerek internet özgürlüğünde Zambiya, Uganda, Tunus, Singapur, Fas, Angola, Ürdün, Libya, Ruanda ve Bangladeş’in gerisinde kaldı. Buna göre, Türkiye geçen yıl Suriye ve Mısır’dan daha fazla gerileme kaydetti. Türkiye’nin gerisinde Zimbabve, Venezuela ve Sri Lanka var.

Freedom House’a göre, Türkiye son 5 yılda 13 puan düşerken, Rusya ise son 5 yılda 11 puan geriledi. Türkiye, 55 puanla ‘Kısmen özgür’ katagorisinde yer aldı. Raporda, “Hükümet, sansürü arttırarak resmî kurumlara içeriği engellemeleri için daha geniş yetkiler tanıdı. İnternet ve sosyal medya kullanmalarından dolayı daha fazla medya mensubu cezalandırıldı.” denildi.

TÜRKİYE’DE YASAKLANAN İNTERNET SİTESİNDE BÜYÜK ARTIŞ

Kitlesel protestolar ve yolsuzluk skandalları ile çalkantılı bir yıl geçiren Türkiye’de, polisin hükümet karşıtı gösterilere orantısız güç kullanarak müdahalede bulunduğu ifade edildi. AKP yanlısı medya kuruluşlarının da sözkonusu gösterilere yer vermediğine dikkat çekildi. Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, henüz hükümet tarafından kontrol edilmeyen Twitter gibi sosyal medya mecrası için ‘Toplum için bunlar tehdittir’ ifadesini kullandığı hatırlatıldı. Süreç içerisinde, Soundcloud, Vimeo, Youtube, Twitter ve birçok sosyal medya platformu başta olmak üzere binlerce internet sitesinin engellendiği belirtildi. Türkiye’de Nisan 2014 itibariyle engellenen internet sitesi sayısı 11 bin’den 40 bin’e yükseldi.

MİT’E VERİLEN YETKİLER ELEŞTİRİLDİ

Milli İstihbarat Teşkilatı’na verilen geniş yetkilerin de eleştirildiği raporda “Teşkilatın faaliyetleri yargı ya da medya denetiminden muaf tutuldu. Bu düzenlemeler teşkilata mahkeme kararı gerekmeksizin kamu kuruluşları, özel şirketler, bireylerden bilgi ve elektronik veri edinilmesi konusunda istihbarat toplama yetkisi veriyor.” ifadelerine yer verdi.

Türkiye, sosyal medyanın, siyasi-sosyal ve dini içerikli yazıların bloklanması, yeni yasa ve yönetmeliklerin uygulanması, internet gazetecileri ve bloggerların gözaltına alınması, fiziksel olarak hücum edilmesi, hükümete yönelik eleştirelere karşı saldırı düzenlenmesi katagorilerinin tümünde geriledi.

Freedom House’un mayıs ayında yayınladığı yıllık küresel ‘basın özgürlüğü’ raporuna göre Türkiye ilk kez ‘kısmen özgür’ ülkeler listesinden çıkarılarak, basını özgür olmayan ülkeler listesinde yer almıştı.

İnternetin özgür olduğu ülkeler: ABD, İtalya, İzlanda, Fransa, Estonya, Kanada, Avusturalya, Almanya, İngiltere, Japonya, Macaristan, Gürcistan, Güney Afrika, Arjantin, Filipinler, Ermenistan, Kenya, Brezilya ve Kolombiya

İnternetin kısmen özgür olduğu ülkeler: Meksika, Nijerya, Güney Kore, Ukrayna, Kırgızistan, Uganda, Ekvador, Angola, Tunus, Singapur, Hindistan, , Malavi, Malezya, Zambiya, Fas, Kamboçya, Endonezya, Lübnan, Ürdün, Libya, Bangladeş, Ruanda, Azerbaycan, Türkiye, Zimbabve, Venezüella, Sri Lanka, Mısır, Kazakistan, Myanmar, Rusya

İnternetin özgür olmadığı ülkeler: Bahreyn, Vietnam, Belarus, Tayland, Sudan, Gambiya, Birleşik Arap Emirlikleri, Çin, Pakistan, Suudi Arabistan, Özbekistan, Ethiopya, Küba, Suriye, İran

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.