Türkiye ile Kanada arasındaki buzlar eriyor

Türkiye ile Kanada arasındaki buzlar eriyor


Ankara, Ottawa ile buzları eritmek için atağa geçti. Kanada Dışişleri Bakanı John Baird’in davetlisi olarak Kanada’ya iki günlük çalışma gezisi düzenleyen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Toronto Başkonsolosluğu’nun resmi açılışını yaptı. Açılışa Ontario Dışişleri Bakanı Diane Ablonczy ve Türkiye’nin yeni Ottawa Büyükelçisi Tuncay Babalı da katıldı.

Türk toplumunun ileri gelenlerinin katıldığı açılış töreninde bir konuşma yapan Davutoğlu, arkalarında gurur duymaları gereken güçlü ve müreffeh bir Türkiye ve birleşik 75 milyonluk bir Türk milleti olduğunu söyledi. Yeni Ottawa büyükelçisini Türk toplumuna tanıtan Davutoğlu, Toronto Başkonsolosu Ali Rıza Güney gibi yeni büyükelçinin de aydın ve dinamik genç kuşaktan seçildiğini vurguladı. Türk toplum üyeleriyle tek tek tanışan Davutoğlu, Türk toplumundan Kanada vatandaşı olmalarını ve Kanada başbakanını bir gün aralarından çıkarmalarını istedi.

Türk kayısısına hayran olduğunu ifade eden Ontario Dışişleri Bakanı Ablonczy ise, sayıları 50 bini bulan Türk asıllıların Kanada vatandaşı da olarak Kanada toplumunun etkili üyeleri haline geldiğini kaydetti.

BUZLAR ERİYOR

Bakan Davutoğlu, Kanada ziyaretinin ikinci gününde Toronto’da düzenlenen toplantıya katılarak bir konuşma yapacak. Bugün öğleden sonra Ottawa’ya geçecek olan Davutoğlu, burada Atilla Altıkat ve diğer şehit Türk diplomatlarının anısına dikilen anıtın resmi açılışını yapacak. Açılışa Kanada Dışişleri Bakanı John Baird de katılacak. Daha sonra Bakan Baird ile ikili görüşme yapacak olan Davutoğlu, onuruna verilecek akşam yemeğinin ardından Kanada’dan ayrılacak. 00000381788

Bir yıl önce Kanada Dışişleri Bakanı John Baird’in Türkiye ile ilgili sıcak mesajlar vermeye başlamış, özellikle şehit edilişinin üzerinden 30. yılında ilk defa Kanadalılarca resmen hatırlanan Atilla Altıkat için bir mesaj yayınlamış ve 30 yıldır bulunamayan katillerin yargı önüne çıkartılması temennisinde bulunmuştu. Altıkat anıtının açılışıyla iki ülke arasında Kanada’nın sözde Ermeni soykırım yasasını onaylamasıyla 2004 yılından beri devam eden soğuk ilişkilerin sona ermesi bekleniyor. Şehit diplomatların anısına yurt dışında açılacak ilk anıt olması nedeniyle Ottawa’daki anıtın Türkiye için önemi büyük. Bu ziyaret sırasında Suriye meselesinin masaya yatırılmasına kesin gözüyle bakılırken, Kanada Başbakanı Stephen Harper’ın iki yıldır Türkiye’ye resmi gezi düzenleme talebinin olumlu karşılanmasıyla iki ülke arasındaki buzların eriyeceği belirtiliyor.

Öte yandan Ermeni teröristlerce şehit edilen Atilla Altıkat ve diğer Türk diplomatların anısına Ottava’da gizlilik içinde yapımı süren anıtın yerleştirilmesi tamamlandı. Türkiye’de yapılan ve THY vasıtasıyla parçalar halinde Kanada’ya getirilen anıt, Ottawa Askeri Ataşesi Kurmay Albay Atilla Altıkat’ın şehit edildiği Island Parkway ile Ottawa River Parkway, yeni adıyla Sir John A. Macdonald Parkway kesişiminde yükseltildi. Anıtın montajı bitti ve çevre düzenlemesinin yapılmasıyla da açılışa hazır hale getirildi. Anıt, Ermeni teröristlerce şehit edilen diplomatlar anısına yurt dışında açılacak ilk anıt olma özelliğini taşıyacak.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.