Türkiye, bu haliyle AB’ye giremez

Türkiye, bu haliyle AB’ye giremez

17 Aralık yolsuzluk soruşturması sonrasında hükümetin yargı bağımsızlığı ile basın ve ifade hürriyetini kısıtlayan adımları Türkiye’nin Avrupa’daki dostlarını kaybetmesine yol açıyor.

Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz, “Türkiye bu haliyle AB’ye üye olamaz. Twitter’ı yasaklayan ve sansür uygulayan bir ülkenin birliğe üye olması mümkün değil.” dedi. AB Komisyonu başkanlık yarışında Schulz’un rakibi olan eski Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker de “Twitter’ı yasaklayan, geleceği anlamamıştır.” diye konuştu.

Avrupa Sosyal Demokratların Avrupa Komisyonu başkan adayı Schulz, hafta sonu yapılacak AP seçimleri öncesi Hıristiyan Demokrat rakibi Juncker ile Alman ARD televizyonunda kozlarını paylaştı. Türkiye’nin de gündeme geldiği tartışmada Alman siyasetçi Schulz, “Türkiye gibi sivil değerleri anayasaya yerleştirmiş Müslüman bir ülkenin üyeliğinin bizim için zenginlik olacağını düşünüyorum ve üye olmasını istiyorum. Fakat üzülerek ifade etmek isterim ki, bu şartlar altında Türkiye’nin AB’de yeri yok.” ifadelerini kullandı. Twitter’ı yasaklayan ve Erdoğan hükümeti gibi muhaliflere karşı kabul edilemez tutumlar takınan bir ülkenin AB’ye üye olamayacağının açık ve net olduğunu vurgulayan Sosyal Demokrat aday, “Erdoğan hükümeti üzücü şekilde bütün Avrupa değerlerinden uzaklaşıyor. Twitter’ı yasaklayan ve sansür uygulayan bir ülkenin birliğe üye olması mümkün değil.” ifadelerini kullandı. Avrupa merkez sağının AB Komisyonu başkanı adayı Juncker de, “Türkiye demokratik kazanımlar açısından çok olumlu ve önemli adımlar attı. Fakat Erdoğan şimdi bunları geri döndürmek istiyor.” ifadelerini kullandı. Buna rağmen Türkiye ile AB’nin üyelik müzakerelerine devam etmesi gerektiğini kaydeden Juncker, “Müzakereler devam etmeli ve demokratikleşme sürecini tekrar harekete geçirmeliyiz.” dedi. Gelecek beş yılda AB’ye yeni üye alınmaması ve daha çok iç bütünleşmeye yönelik çalışmalar yapılması gerektiğini söyleyen Juncker, Türkiye’nin üyeliğinin ise müzakereler bittikten sonra tartışılması gereken bir konu olduğunu söyledi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.