Tunus’ta iktidar partisi ikiye bölündü, hükümet tehlikede

Tunus’ta iktidar partisi ikiye bölündü, hükümet tehlikede

Tunus’ta iktidardaki Nida Tunus Partisi’nde (NTP) iki grup arasında yaklaşık bir aydır devam eden anlaşmazlık, partinin bölünmesine neden oldu. Hükümet, güvenoyu alamazsa iktidardan düşecek.

Geçen hafta, Tunus’ta iktidardaki Nida Tunus Parti yönetimi arasında baş gösteren anlaşmazlık sonucu partinin kurucusu olan Cumhurbaşkanı El-Baci Kaid Es-Sibsi ve oğlu Hafız Kaid es-Sibsi’ye “artık partiden elinizi çekin” denilerek, parti içindeki yöneticiler Es-Sibsi ve oğlu hakkında ihraç kararı almıştı.

NTP’nin Genel Sekreteri ve partideki sol ve liberal kesimin temsilcisi Muhsin Marzuk ile Genel Başkan Yardımcısı ve Cumhurbaşkanı Sibsi’nin oğlu arasında devam eden anlaşmazlık dün gece geç vakitlerde partinin ikiye bölünmesiyle sonuçlandı. Olayı, parti yöneticilerinden Kerim Begluti Bereketullah, Facebook hesabından ilk duyuran kişi oldu. Ayrılan 32 milletvekilinin ayrıldıklarına dair imza attıkları evrakın resmini paylaşan Berekatullah, “Bu kişiler partiden tamamen ayrılmıştır” notunu düştü.

217 sandalyeli Tunus Parlamentosu’nda Nida Tunus Partisi 2014’teki seçimde 86 milletvekili çıkararak birinci parti olmuştu. Son seçimlerde yenilgi alarak iktidardan düşen Nahda Partisi ise 69 milletvekiline sahip.

Ayrıca uluslararası kamuoyunda Raşid Gannuşi hareketi olarak bilinen Nahda Partisi, Tunus’taki İhvan-ı Müslimin (Müslüman Kardeşler) hareketinin de temsilcisi konumunda. Tunus meclisinde Hür Birlik Partisi 16, Afak Tunus Partisi 8 ve geriye kalan küçük partilerle bağımsızlar da 38 milletvekiliyle temsil ediliyor.

GÜVENOYU ALAMAZSA HÜKÜMET DÜŞECEK

Başbakan El-Habib es-Seyid hükümetinin ayrılan milletvekilleri nedeniyle parlamentoda sandalye çoğunluğunu yitirdiği ifade ediliyor. Milletvekili sayısı 86’dan 54’e düşen iktidardaki NTP’nin, İhvan yanlısı Nahda Partisi’nin desteğini alacağı ileri sürülüyor. Başbakan Seyyid hükümeti güvenoyu alamazsa Cumhurbaşkanı, anayasa gereği hükümeti kurma görevini Nahda Partisi’ne verecek.

Öte yandan Nahda Hareketi’nin liderinin yakın çevresi, Raşid El-Gannuşi’nin yeni hükümeti kurma görevine sıcak bakmadığı ve mevcut hükümeti destekleyeceğini ifade etti.

PARTİDEN AYRILANLARI BİRLEŞTİRME ÇABASI

İkiye bölünen iktidardaki NTP’nin Başkanı Muhammed Nasır’ın, partiden ayrılanlarla 12 Kasım’da tekrar görüşme yapacağı bildirildi. Partinin bölünmesini istemeyen Nasır’ın ayrıca, parti tüzüğünde belli reformlar yapacağı sözünü verdiği aktarıldı.

İKTİDARDAKİ NİDA TUNUS PARTİSİ’NİN YAPISI

Koalisyon hükümetinin büyük ortağı NTP’nin kurucuları arasında devrik lider Zeynelabidin Bin Ali döneminin siyasi aktörlerinin yer alması dikkat çekiyor. Ülkede sosyalist ve liberal düşüncenin tüm fraksiyonlarından oluşan temsilciler de partide etkili gruplar arasında. Ayrıca devrimde en etkili hareketler arasında gösterilen Tunus Genel İşçi Sendikası üyeleri de partinin en önemli grubu olarak biliniyor.

Öte yandan İşçi Sendikası, Nobel Barış Ödülü Komitesi tarafından “Nobel Barış Ödülü” alan ‘Tunus Dörtlüsü’nden biri. Ödüle layık görülen diğer gruplar ise Tunus Endüstri ve Ticaret Konfederasyonu, Tunus İnsan Hakları Ligi ve Tunus Hukukçular Derneği’den oluşuyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.