Tayland’da ordu, yönetime el koydu

Tayland’da ordu, yönetime el koydu

Aylardır devam eden siyasi bir krizin ortasındaki Taylan’da, salı günü sıkıyönetim ilan eden ordu, dün bir bildiriyle yönetime el koyduğunu açıkladı.

Darbe bildirisini TV’de okuyan Genelkurmay Başkanı Prayuth Chan-ocha, ordunun düzeni yeniden sağlamak ve reformları gerçekleştirmek için darbe yapmaya ‘mecbur kaldığını’ savundu. Müdahale, krizin giderilmesi için iktidar ve muhalefet temsilcilerinin katıldığı iki günlük zirvenin hemen ardından duyuruldu. Anayasayı askıya aldığını açıklayan ordu, Senato’nun ise faaliyetine devam edeceğini bildirdi. Görüşmelere katılan iktidar ve muhalefet partisi temsilcilerinin yanı sıra, iki tarafın destekçisi sokak gösterilerinin liderlerinin de askerler tarafından alıkonulduğu öğrenildi.

   

Akşam 10’dan sabah 5’e kadar sokağa çıkma yasağı ilan edilen ülkede, ‘Kırmızı Gömlekliler’ olarak bilinen hükümet yanlısı gruplara ve ‘Sarı Gömlekliler’ olarak bilinen muhaliflere ordudan ‘sokakları terk edin’ çağrısı yapıldı. Darbenin duyulmasının ardından bu gruplar kamp kurdukları alanları askerlerin eşliğinde terk etti.    Tayland’ın 80 yıllık tarihinde ordu, gerçekleştirdiği başarılı ya da başarısız 18 darbe girişimiyle siyasete yön veren en önemli güç olageldi. Son olarak 2006 yılında gerçekleştirdiği darbeyle, bu ayın başında Anayasa Mahkemesi kararıyla azledilen eski Başbakan Yingluk Şinavatra’nın abisi Taksin Şinavatra’yı görevinden uzaklaştırmıştı. Geniş halk kitlelerinin büyük desteğini alan milyarder işadamı Taksin Şinavatra, iktidarlarını kaybetmek istemeyen kraliyet yanlıları ve elitlerin tepkisini çekiyor. Muhalifler, yolsuzluk suçundan gıyabında cezaya çarptırıldığı için Dubai’de yaşayan Taksin’in hükümeti arka planda yöneten kişi olduğunu iddia ediyor. Şinavatra karşıtlarının müttefiki olarak görülen ordu ise bu kez, kasım ayından beri devam eden hükümet karşıtı gösterilerde tarafsız bir görüntü vermeye çalışmıştı. Yingluk’un gösteriler üzerine parlamentoyu feshedip erken seçime gitmesi de muhalifleri yatıştırmamış, yaşanan çatışma ve saldırılarda 27 kişi hayatını kaybetmişti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.