Tayland başbakanına ‘keyfi tayin’ sorgusu

Tayland başbakanına ‘keyfi tayin’ sorgusu

Tayland Başbakanı Yingluk Şinavatra, devletin üst kademelerinde keyfî tayinler yaptığı suçlamasıyla dün mahkeme karşısına çıktı. Uzmanlar bugün karara bağlanacak davada başbakanın görevinden uzaklaştırılacağı tahmininde bulunurken, planlanan geniş katılımlı eylemlerin ölümlere yol açmasından korkuluyor.

 

Son aylarda yükselen hükümet karşıtlığı nedeniyle zor günler yaşayan Güneydoğu Asya ülkesi Tayland’da, Başbakan Yingluk Şinavatra görevini kötüye kullanmakla suçlanıyor. Hakkında yoğun yolsuzluk iddiaları da bulunan Başbakan Şinavatra, Milli Güvenlik Kurulu’na başkanlık eden Tavil Pliensri’nin görevden alınması sürecinde partisi ve yakın akrabaları adına siyasi çıkar gözettiği suçlamasıyla dün Anayasa Mahkemesi karşısına çıktı. İddiaları reddeden kadın siyasetçi, kararı bakanlardan oluşan bir komitenin aldığını söyledi. “Ülkenin faydası gözetilerek alınması gereken bu kararda benim dahlim olmadı.” şeklinde konuştu.

 

Başbakanın ağabeyi eski başbakan Taksin Şinavatra 2006 yılında askerî darbeyle devrilmişti. Nüfuzlu bir işadamı olan ağabey Şinavatra, hakkındaki görevini kötüye kullanma suçlamaları nedeniyle hapse girmemek için yurtdışında yaşıyor. Daha çok kırsal ve yoksul kesimlerin desteğini kazanan Şinavatra ailesi, orta sınıf ve kraliyet taraftarları tarafından popülizm yapmakla eleştiriliyor. Yönetim karşıtları geçtiğimiz aylarda ülkenin birçok şehrinde büyük katılımlı protesto eylemleri düzenlemiş ve Yingluk Şinavatra’nın adaylığına karşı çıkmıştı. Polislerin de müdahalesiyle şiddet eylemlerine dönüşen eylemlerin bütün ülkeye yayılması üzerine,  “kırmızı gömlekliler” olarak bilinen hükümet taraftarı grup da sokaklara inmişti. Kasım ayından bu yana devam eden olaylarda 20 kişi hayatını kaybetti.

 

MAHKEME KARARINI BUGÜN VERİYOR

Anayasa Mahkemesi, Başbakan Şinavatra hakkındaki hükmünü, bugün verecek. Davayı izleyen hukuk uzmanları başbakanın suçlu bulunması durumunda hükümetin düşeceği yorumunda bulunurken, hükümet taraftarları buna karşı çıkıyor. 2008’de Taksin Şinavatra’ya yakınlığı ile bilinen iki ismi başbakanlık görevinden uzaklaştıran mahkemenin bugün de aynı yönde karar vermesi beklenirken, karşıt grupların yeniden yüzbinleri sokağa dökecek protestolar düzenlemesi ihtimaline işaret ediliyor.

   

Hükümet yanlısı “kırmızı gömlekliler”in sözcülerinden Thanawut Wichaidit, başkent Bangkok’ta toplanacaklarını ve kararın verilmesinin ardından basın açıklaması yapacaklarını duyurdu. 10 Mayıs’ta geniş katılımlı bir eylem planladıklarını da açıklayan Wichaidit, “Mitingin ileri bir tarihe ertelenmesi mahkemenin vereceği karara bağlı. Bekleyip görelim.” şeklinde konuştu.

   

Üreticiden pirinç alımında devleti zarara uğratmakla da suçlanan başbakan hakkında ilgili davadaki kararın ise önümüzdeki ay verilmesi bekleniyor. Başbakan Şinavatra’nın 5 yıl siyasi yasak alması gündemde.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.