Suriyeli muhaliflere Türkmen lider

Suriyeli muhaliflere Türkmen lider

Suriyeli muhaliflerin çatı kuruluşu Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Koalisyonu’nun (SMDK) başkanlığına Türkmen asıllı Halid Hoca seçildi. SMDK liderliğine Türkmen bir ismin seçilmesi, Körfez ülkelerinin yardımı kesmesinin ardından muhaliflerin Ankara’dan daha fazla destek beklediği şeklinde yorumlanıyor.

Türkiye ile birlikte Batılı ülkelerin desteklediği Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Koalisyonu (SMDK), İstanbul’da hafta sonu yapılan toplantıda yeni başkanını seçti. Görev süresi dolan ‘Suudi Arabistan yanlısı’ SMDK Başkanı Hadi el Bahra’nın yerine Türkmen kökenli Halid Hoca seçildi. Hoca, Suriye Müslüman Kardeşler hareketine yakın Nasır el Hariri karşısında 50’ye karşı 56 oy alarak başkanlık koltuğuna oturdu. 2011’den bu yana örgütün Türkiye temsilciliğini yürüten Hoca’nın seçilmesinde muhalifler üzerinde önemli nüfuzu bulunan Katar ve S.Arabistan’ın son dönemde pasif bir politika izlemesinin etkisi bulunduğu ifade ediliyor. Bu iki ülkenin muhaliflere yaptığı maddi yardımı kesmesinin ardından SMDK liderliğine Türkmen asıllı bir ismin seçilmesi, Ankara’dan daha fazla destek beklendiği şeklinde yorumlanıyor.

49 yaşındaki doktor Halid Hoca, 1980’li yıllarda Hafız Esed’in zulmünden kaçarak Türkiye’ye yerleşmek zorunda kalan bir aileden geliyor. Yıllardır Türkiye’de yaşayan Hoca, Mart 2011’de Suriye’de ayaklanma çıkması ile beraber muhalefetin en aktif üyelerinden biri konumuna geldi.  Şam doğumlu Hoca, liseyi Libya’da bitirdikten sonra üniversite eğitimini ise Türkiye’de aldı. Suriye muhalefetinin başına Türkiye’de yaşayan bir kişinin seçilmesinin Ankara ile ilişkileri bozuk olan  Ortadoğu ülkeleri tarafından temkinle karşılanacağı belirtiliyor. Ancak şimdiye dek Arap Birliği’nin Suriye konusunda öncü rol almasını isteyen Hoca’nın atacağı adımlarla ilgili bölge ülkelerinin görüşlerine dikkat etmesi bekleniyor.

MOSKOVA İÇİN CENEVRE ŞARTI

SMDK genel kurulunda, başkanlık seçiminin yanı sıra Suriye’deki iç savaşın sona erdirilmesine yönelik Rusya’nın bu ay sonunda düzenlemeyi planladığı konferansa katılım konusu da gündeme geldi. Toplantı sonunda bu konuda net bir açıklama yapılmazken, üyelerin büyük çoğunluğunun, yaklaşık 4 yıldır süren iç savaşta Şam yönetiminin en büyük müttefiklerinden biri olan Moskova’ya gitmeme yönünde görüş beyan ettiği ifade edildi. Katılımın Esed rejimine meşruiyet kazandıracağını dile getiren muhalifler, Moskova’ya gitme seçeneğine ise kapıyı tamamen kapatmadı. Katılım için Suriye’de tam yetkili bir geçici hükümet kurulmasını öngören 2011 Cenevre Bildirisi’nin temel alınarak barış müzakereleri yapılması şartı koşuldu. Rusya’nın davetine icabet edeceğini açıklayan Şam ise buna karşı çıkıyor.

SMDK, cephedeki silahlı muhalif güçler üzerindeki nüfuzunun azalması ve ülke içindeki Suriyelilerle temasının fazla olmamasına rağmen iç savaşa siyasi çözüm arayışlarında hâlâ ana aktörlerinden biri olarak değerlendiriliyor. Ancak SMDK’ya bağlı Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) Suriye içindeki etkisi giderek kayboluyor. Halep’in doğusu, Deyr ez Zor ve Rakka’yı IŞİD’e kaptıran ÖSO, ülkenin batısındaki İdlib kentinde de El Kaide bağlantılı Nusra Cephesi karşısında çekilmek zorunda kaldı. ÖSO, Şam’da Esed güçlerinin kuşatması altındaki Doğu Guta bölgesinde, güneyde de Dera ve Kuneytra kırsalında hakimiyetini sürdürüyor.

Suriye’deki iç savaşta şimdiye dek 200 bini aşkın kişi ölürken, 10 milyon kişi de evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.