Suriye’deki iç savaş Lübnan’a da sıçradı

Suriye’deki iç savaş Lübnan’a da sıçradı

Lübnan ordusu ve Suriye’de Esed rejimine karşı mücadele eden radikal gruplar arasındaki çatışmaların  üçüncü gününde  ülkenin doğu sınırındaki Arsal şehri düştü.

Binlerce kişi kamyonetlere binerek canlarını kurtarmak için bölgeden göç etmeye başladı. İsmini açıklamak istemeyen bir yetkili, Sünnilerin yoğun olarak yaşadığı etrafı Şii yerleşim birimleriyle çevrili Arsal’daki çatışmalarda en az 17 askerin öldüğünü bildirdi. Lübnan ordusundan yapılan açıklamada ise hayatını kaybeden asker sayısı 14, kaybolan güvenlik gücü mensubu da 22 kişi olarak duyuruldu. Şehri ele geçiren teröristler ev ve dükkânları yağmalarken Lübnan Devlet Televizyonu dün yaşanan çatışmalarda Hojeiri ailesinden üç çocuğun can verdiğini aktardı. Lübnan ordusu, saldırılarına maruz kaldığı militanların  terör örgütü El Kaide bağlantılı El Nusra ve son dönemde Irak’ta, Musul gibi önemli şehirlerin kontrolünü ele geçiren Irak Şam İslam Devleti’ne (IŞİD) mensup kişiler olduklarını belirtti. Ordu, bölgedeki asker sayısının artırıldığını ve 50 kadar militanın da öldürüldüğünü söyledi. Lübnan ordusu radikal militanları püskürtmek için Arsal ve çevresini yoğun top ateşine tuttu. Lübnan’ın Sünni Başbakan’ı Tammam Selam, “milli şerefimize yapılan saldırılar cezasız kalmayacak” diyerek militanları tehdit etti. Ülke sınırındaki çatışmalar geçen cumartesi günü Lübnan’ın, El Nusra cephesinin önde gelen isimlerinden İmad Ahmet Cuma’yı yakaladığını açıklamasının ardından başladı. Radikal grupların sınır saldırılarının Suriye’deki iç savaşı hassas mezhepsel dengeler üzerinde duran Lübnan’a taşımasından endişe ediliyor.

Arsal halkı, ordunun radikal milislerin doğu sınırında ilerleme kaydettiğini açıklaması üzerine şehri terk etmeye koyuldu. Suriye’de dördüncü yılını yaşayan iç savaştan kaçarak Lübnan’a sığınan mülteciler de şehir ahalisine katılıp kamplarını terk etmek zorunda kaldı. Suriye’nin Hums şehrindeki evini eşi ve beş çocuğuyla birlikte arkasında bırakıp daha güvenli olduğu için Arsal’a yerleşen Fatmeh Meşref, korkudan dehşete kapıldıklarını söyleyip “Saklanacak hiçbir yerimiz yok.” dedi.  Arsal ve çevresindeki kamplarda 100 binden fazla Suriyeli mülteci olduğu biliniyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.