Suriyede silahlar sustu

Suriyede silahlar sustu

Suriye’de bir yıldan fazladır süren çatışmalar uluslar arası Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan’ın barış planı kapsamında durdu.

Ülkede devam eden çatışmalara siyasi bir çözüm bulabilmek için Birleşmiş Miletler (BM) ve Arap Ligi Özel Temsilcisi Kofi Annan’ın 6 maddelik çözüm önerisinin ilk basamağı olan silahların susması ilkesine uyulduğu görüldü. Bölgeden gelen haberlere göre yerel saat ile sabahın erken vakitlerinden itibaren silahların sustuğu bildirildi. Uluslar arası kuruluşlar ise bugün Suriye’den ölü ya da yaralı haberlerinin gelmediğini doğruladı. Gerek Suriye hükümeti gerekse silahlı muhalefet kendilerine saldırı olmadığı müddetçe ateşkese uyacaklarını bildirmişlerdi.

Suriye Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Cihat Madissi muhaliflerin silahlı şiddet gösterilmediği müddetç askerlerin operasyonlarını durdurduğunu açıkladı.

Çin Dışişleri Bakanlığı Suriye hükümetini ateşkese sadık kalma kararından dolayı kutladı, bunun siyasi çözüme doğru önemli bir adım olduğunu kaydetti. Buna karşılık Batı ülkelerinin ve silahlı muhalefetin Suriye hükümetinin niyeti konusundaki kuşkuları sürüyor. İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague ateşkes başarılı olamaz ise Birleşmiş Milletler’de Suriye’ye karşı daha sıkı yaptırım uygulanmasını savunacağını söyledi.
ABD’nin Birleşmiş Milletler’deki büyükelçisi Susan Rice da Suriye’nin öne sürdüğü koşulların “kaygı verici” olduğunu, şiddetin durması konusunda sorumluluğun esasen hükümete ait olduğunu söyledi.
ANNAN İYİMSERLİĞİNİ KORUYOR
Ateşkes anlaşmasının mimarı olan BM ve Arap Birliği’nin özel temsilcisi Annan, ateşkes ile ilgili olarak umutlu konuşmaya devam etti. Bugün BM Güvenlik Konseyi’ne Suriye’deki son durum ile ilgili bilgi verecek olan Annan, ateşkesin gidişatı ve tarafların beklentileri hakkında detay açıklaması bekleniyor.

Ateşkes ve barış planı konusunda iyimserliğini koruyan Annan, dün Şam yönetiminden ateşkese uyacağına dair yeni güvenceler aldığını açıklamıştı. Annan’ın altı maddelik planı ateşkesin bugünden itibaren tam olarak uygulanmasını öngörüyor.
6 MADDELİK ANNAN BARIŞ PLANI
-Suriye halkının özlemleri ve kaygılarının konuşalacağı Suriye siyasi insiyatifi başlatılması.
-Bütün tarafların her türlü silahlı eylemlerine sivillerin korunması için BM gözlem heyeti nezaretinde son verilmesi.
-Tarafların çatışmalardan etkilenen bütün bölgelere insani yardım iletilmesini güvence altına alınması.
-Yetkililerin tartışmalı olarak gözaltında tutulan kişileri serbest bırakması sürecinin kapsamının genişletilmesi ve hızının arttırılması.  
-Ülkenin her yanında gazetecilerin serbestçe dolaşımının sağlanması.
-Kişilerin örgütlenme ve barışcı gösteri haklarına saygı gösterilmesi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.