Suriye’de diyalog isteyen Ahmedinejad, İran’ın askeri varlığına açıklık getiremedi

Suriye’de diyalog isteyen Ahmedinejad, İran’ın askeri varlığına açıklık getiremedi

New York’a her geldiğinde olay olan ve başta Amerika olmak üzere birçok ülkenin basın kuruluşu tarafından yakından takip edilen İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, düzenlediği basın toplantısında da ‘‘umut’’ dağıttı.

Birleşmiş Milletler (BM) 67. dönem Genel Kurul çalışmaları için New York’ta bulunan Ahmedinejad, Zaman’ın sorusunu da yanıtladı. Türk-İran ilişkilerini Suriye krizinin nasıl etkilediği sorusuna Ahmedinejad, iki ülke arasında bir sorunun olmadığı yönünde açıklamada bulundu. Türkiye ile her alanda çok iyi ilişkiye sahip olduklarını ve bundan dolayı da çok memnun olduklarını belirten Ahmedinejad, ‘‘Türkiye ile harkulade bir ilişkimiz var. İlişkilerimizi daha da geliştirme çabasındayız. Suriye konusunda farklı yaklaşım içindeyiz Türkiye ile, bu konuda da karşılıklı saygı ve anlayış içindeyiz. Türkiye ile birlikte olduğumuz kontak grup içinde ortak çabalarımızı kordine etme gayretindeyiz’’ dedi.

Suriye konusunda iki yolun olduğunu bunlardan ilkinin savaş olarak niteleyen Ahmedinejad, bunun bölge ülkelerine zarardan başka birşey getirmeyeceğini aktardı. İkinci seçeneğin diyalog olarak tanımlayan İran Cumhurbaşkanı, ‘‘Bizimde desteklediğimiz bu yoldur. Suriye halkının özgür tercih hakkı olmalı ki zaten bunu da Allah insana tanıdığı haktır. Her Suriyeli insanın ölmesinde bu ülkenin bir hazinesinin yitip gittiğini düşünüyorum. İki tarafında (muhalifler ile Şam yönetiminin) diyalog içinde olmasını savunuyoruz ve bu konuda da umut varız’’ diye konuştu.

Avrupa ülkeleri ile Amerika’nın Suriye’de savaş davulları çalmakla eleştiren Ahmedinejad, bu ülkedeki mevcut şartların herkes tarafından bilinerek daha sorumlu davranılması gerektiğini salık verdi.
 
SURİYE’DEKİ İRAN’IN ASKERİ VARLIĞINA İLGİNÇ SAVUNMA

Ahmedinejad’a basın toplantısında İran Devrim Muhafızları ordusu komutanı Muhammed Ali Cafer’in Suriye’de ‘askerleri’ olduğu yönünde açıklamasının yine aynı ülkede barışı, diyaloğu savunan kendi açıklamaları ile çelişip çelişmediğinin sorulması üzerine, ‘‘Biz kimsenin müdahil (Suriye’ye) olmaması gerektiğini söylerken bu herkes için geçerli. Komutan Caferi’nin bazı sözleri yazıldı ancak bu sözleri sadece kendisini bağlar. O nedenle ben bu soruya cevap veremem’’ diye oldu.

Gazetecinin ‘‘İran rejimi (Suriye’de) destekleyen birşey yapmıyor ve komutanın söyledikleri de doğru değil mi demek istiyorsunuz?’’ şeklindeki soruya Ahmeninejad, ‘‘Hanımefendi sorusunuz tekrar sormanız cevabımızı değiştirmez’’ şeklinde oldu.

Bir saatten fazla süren toplantıda Ahmedinejad, adaletli olmanın, eşit haklara sahip olmaktan geçtiğini belirterek, ‘‘Dünya barışı adına bundan başka bir yol yok. Herkes eşit olmalı’’ diye konuştu. Amerika’nın İran halkının iradesine saygı duymamakla eleştiren Ahmedinejad, ‘‘Bizim Amerikan halkı ile hiçbir sorunumuz yok ve Amerikan halkını da diğer milletler kadar seviyor ve sayıyoruz. Amerikan halkına karşı bizim hiçbir kötü eylemimiz olmamıştır’’ dedi.

AHMEDİNEJAD DAVUTOĞLU İLE GÖRÜŞTÜ

Davutoğlu, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ile görüşmesinde Suriye’de kanın durması için İran’ın da nüfuzunu kullanmasını beklediklerini kaydetti.
Ahmedinejad, Türk tarafının bu isteğine ise Suriye’de kanın durmasını arzu ettiklerini, bu konuda çaba harcadıklarını ve harcamaya devam edecekleri şeklinde oldu.

Davutoğlu, son dönemde bazı İranlı yetkililerce yapılan açıklamalardan Türkiye’nin duyduğu rahatsızlığı aktardı. Ahmedinejad da, İran’ın ve bizzat kendisinin Türkiye ile ilişkilere çok önem verdiğini belirterek, yapılan bu açıklamaların İran’ın tutumunu yansıtmadığını ifade etti.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, BM Genel Kurulu 67’inci dönem toplantıları sırasında ikili temasları ve programlarına devam etti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.