Suriye Ulusal Konseyi Cenevre-2’ye katılmayacak

Suriye Ulusal Konseyi Cenevre-2’ye katılmayacak

Suriye Ulusal Koalisyonu içinde yer alan Ulusal Konsey Başkanı George Sabra Ria Novosti’ye yaptığı açıklamada Moskova’nın desteği ile Cenevre’de ikincisi planlanan uluslar arası konferansa katılmayacaklarını açıkladı.

Konsey olarak Cenevre-2’ye katılmama kararı aldıklarını kaydeden Sabra, “Bu toplantıya katılarak Suriye halkı için herhangi bir sonuç elde edemeyiz…” dedi. Sabra, Ulusal Koalisyon’un Cenevre-2’ye katılma kararı alması durumundan koalisyondan ayrılabileceklerini söyledi.Fransa’dan telefonla Rus haber ajansının sorularını cevaplayan Sabra, Suriye’de iç savaşta yaşanan dram, sivillerin öldürülmesi, açlık ve son olarak kimyasal saldırılar karşısında uluslar arası toplumun yetersiz tepkisini eleştirdi.2011’de kurulan Suriye Ulusal Konseyi, ABD, İngiltere ve Fransa başta olmak üzere 20 ülke tarafından tanındı. Konsey Kasım 2012’de de Suriye Ulusal Koalisyonu’na dahil oldu.

Suriye’de muhalif cephede savaşan terör örgütü El-Kaide ile bağlantılı En-Nusra dahil 11 grup geçen ay Ulusal Koalisyonu tanımadıklarını açıklamıştı. Suriye lideri Beşşar Esed, Kasım ayının ortasında yapılması planlanan Cenevre-2’ye katılacağını açıklarken, muhalif gruplar henüz olumlu cevap vermedi. Moskova’ya göre Cenevre 2’de tek bir temsilci kabul edilemez. Suriye içinde ve dışında bulunan diğer muhalif gruplar da Cenevre-2’ye katılmalı. Ulusal Konsey’in Cenevre-2’ye katılmama kararını değerlendiren Rusya parlamentosu alt kanadı Duma Uluslar arası İlişkiler Komisyonu Başkanı Aleksey Puşkov, bazı ülkelerin barışçıl bir konferansın toplanmasını engellemek için çalıştığını iddia etti.

Suriye’de muhalefetin bağımsız olmadığını, tamamı ile dışarıdan destek aldığını kaydeden Puşkov, “Bu adımların arkasında onların sponsorlarının planları var…”

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.