Suriye Milli Konseyi New York’ta destek arıyor

Suriye Milli Konseyi New York’ta destek arıyor

Suriye Milli Konseyi Dış İlişkiler Sorumlusu Besme Kudmani, BM Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) Suriye’deki şiddet olaylarına karşı bir an önce harekete geçmesi gerektiğini söyledi.
Güvenlik Konseyi’nde Suriye konusunda alınacak bir kararın Rus vetosuna takılması halinde diğer alternatifleri gündeme getireceklerini ifade eden Kudmani, zor durumda olan Suriye halkı için acil yardım çağrısında bulundu.

Suriye’deki durumu anlatmak ve halkın taleplerini BMGK üyelerine anlatmak için New York’a gelen Milli Konsey üyeleri basın mensupları ile bir araya geldi. Konsey olarak sorunların çözümü için şu ana kadar diplomatik yolların kullanılmasını dile getirdiklerini belirten Kudmani bundan sonraki süreç için ise aynı inanca sahip olmadıklarını söyledi.

Esed’in Suriyelilere karşı ağır silahları kullanmaya devam ettiğini de hatırlatan Kudmani BMGK’nın Suriye rejimine karşı 7. madde kapsamında karar almasını istedi. Kudmani “BMGK’nın artık daha aktif görev yapmasını bekliyoruz. Bütün ülkelerin Esed rejimine karşı daha sert tepki vermesini ve zor durumdaki Suriye halkına yardım ulaştırılmasını talep ediyoruz.” diye konuştu.

Konsey üyelerinden Halid Salih ise rejimin artık kontrolü kaybettiğini özellikle son 48 saatte yaşanan olayların Esed’in sarayına çok yakın olmasının önemli bir gösterge olduğunu söyledi. Rusya’nın da konsey üyelerini Moskova’ya davet ettiğini hatırlatan Salih, “Bu da gösteriyor ki Rusya fikrini değiştirmeye başladı. Çünkü önceden Rusya bizi muhatap bile almıyordu.” ifadelerini kullandı.

Konsey üyelerinden George J Netto ise Suriye’de acilen tıbbi malzemeye ihtiyaç duyulduğunu, Türkiye’nin sağlık alanında verdiği desteği diğer ülkelerden de beklediklerini dile getirildi. Netto, Esed rejiminin halka karşı kimyasal silah kullandığı iddialarının sorulması üzerine “Şu anda bununla ilgili kesin bir şey söyleyemeyiz.”dedi.

Suriye Milli Konseyi heyeti, New York’un yanı sıra Washington’da da bazı görüşmelere yapacak.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.