Suriye konferansına Rus NATO’su ve Çin’den tam destek

Suriye konferansına Rus NATO’su ve Çin’den tam destek

Suriye krizinin çözümü için Cenevre’de ikincisi düzenlenecek uluslar arası konferansa Rusya’nın öncülüğünde kurulan Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) ülkeleri ve Çin tam destek verdi.


Rusya ve ABD Dışişleri Bakanları 7 Mayıs’ta düzenledikleri ortak basın açıklamasında Suriye krizinin çözümü için yeni bir konferansın toplanması, rejim ve muhalefetin müzakere masasına oturması konusunda mutabakata varmıştı.


Bişkek’te düzenlenen KGAÖ Dışişleri Bakanları toplantısı sonrası açıklamada bulunan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, KGAÖ ülkelerinin Cenevre inisiyatifine tam destek verdiğini söyledi. Türkiye’nin yanı sıra, NATO, BM ve AB’den de konferansa tam destek geldi.


Haziran ortasında bakan düzeyinde yapılması planlanan konferansa Suriye hükümeti katılacağını açıklarken, bir kısım muhalif gruplar da temsilci gönderebileceklerini belirtti. ABD ve batılı ülkelerin Suriye halkının tek temsilcisi olarak tanıdıkları Suriye Devrimci ve Muhalefet Güçleri Ulusal Koalisyonu, Beşşar Esed’in istifasını görüşmeler için ön şart olarak sunmaya devam ediyor.


Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada da Sözcü Hong Lei, Rusya-ABD inisiyatifine tam destek verdiklerini, diğer partnerlerle Suriye krizinin en hızlı bir şekilde barışçıl yollarla çözümü için her türlü desteği vermeye hazır olduklarını kaydetti.


Diplomatik kaynaklara göre Haziran ortası olarak öngörülen konferans takvimi ile Rusya ve ABD net bir açıklama yapmaktan kaçınıyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.