Slovenyalı Müslümanların 44 yıllık rüyası gerçek oluyor

Slovenyalı Müslümanların 44 yıllık rüyası gerçek oluyor

Slovenya’nın başkenti Ljubljana’da, dün Avrupa’nın en modern camisinin temeli atıldı.

Ljubljana’daki törende Slovenya Başbakanı Alenka Bratusek, Ljubljana Belediye Başkanı Zoran Yankoviç, Bosna-Hersek  Başkanlık Kurulu üyesi Bakir İzetbegoviç ve Ljubljana müftüsü Necad Gabus ve 20 binin üzerinde Müslüman hazır bulundu. Caminin temeli Kuran okunarak atıldı.

Törende bir konuşma yapan Slovenya Başbakanı Alena Bratusek, 44 yıldan sonra Ljubljana’da bir caminin inşasına başladığı için mutlu olduğunu ifade ederken, “Buradaki Müslümanların var oluşu kültürümü daha da zenginleştirmektedir” dedi.

 

ÜÇ YIL İÇİNDE TAMAMLANACAK

 

Slovenya’nın dünyaca ünlü mimarı olan Joze Plecnik’in  projesine göre inşa edilecek caminin alanı 11 bin 364 metrekareden oluşuyor. Üç yıl içinde tamlanması beklenen cami için 12 milyon Euro harcanacak. Cami yanında  İslam kültür merkezi binası da yer alacak.

 

2 milyon nüfuslu Slovenya’da,  yaşayan 70 bine yakın Müslüman Ljubljana’da bir caminin yapılması için 1966 yılında  ilk başvuruda bulunmuştu. O zamanki rejim bu istemi reddedilmişti. Slovenya’daki Müslümanlar caminin inşası için 2004 yılında yeniden talepte bulunmuştu. Slovenya Hükümeti ise bu talebi referanduma götürmek istemişti. Ancak Slovenya Anayasa Mahkemesi, 12 bin imza toplanmasına rağmen bu konuda referandum düzenlenmesinin anayasadaki inanç özgürlüğüne aykırı olduğuna karar vermişti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.