Siyahî bakan İtalya’ya fazla geldi

Siyahî bakan İtalya’ya fazla geldi

Irkçılıkla mücadelede dünyanın etkili kurumlarına sahip Avrupa’da birbiri ardına ırkçılık skandalları patlıyor.

Fransız aşırı sağının lideri Marine Le Pen’in sokaklarda cuma namazı kılan Müslümanları “Nazilere” benzetmesinin ardından, İtalya’nın ilk siyahî bakanı Cecile Kyenge akıl almaz hakaretlere maruz kalıyor.

Göç karşıtı Kuzey Ligi Partisi’nin mahalli siyasetçilerinden biri Facebook hesabında, kadın bakan Kyenge’ye “tecavüz edilmesi” gerektiğini yazdı. “Zalimane suç kurbanlarının ne hissettiğini anlaması için birileri Kyenge’ye tecavüz etmeli.” diyen siyasetçi partisinden kovuldu.

Bu skandal yatışırken bu defa da yine Kuzey Ligi’nden bir senatör, Kyenge’yi “orangutana” benzetti. Senatör Roberto Calderoli, Trevios şehrinde yaptığı konuşmada Uyum ve Göç Bakanı Kyenge’nin başarılı icraatlarının yasa dışı göçü teşvik ettiğini iddia etti. Ayıları, kurtları ve genelde hayvanları sevdiğini söyleyen Calderoli, “Kyenge’nin fotoğraflarını görünce orangutanları düşünmekten kendimi alamıyorum. Kendisinin orangutan olduğunu söylemiyorum tabii.” dedi.

Kongo Demokratik Cumhuriye-ti’nde doğan Kyenge, 2013’te yapılan seçimlerin ardından İtalyan tarihinin ilk siyahî bakanı olmuştu. Nisan ayında bakan olduktan sonra çok sayıda ırkçı sözlü saldırıya uğrayan Kyenge, geçtiğimiz günlerde Kuzey Ligi Partisi’nin kuvvetli olduğu Kuzey İtalya’yı ziyaretinde ölüm tehditleri almıştı.

Kyenge’nin kendi ülkesinde siyaset yapması gerektiğini söyleyen İtalyan senatör, artan tepkiler üzerine yarım-yamalak özür diledi. İtalya Başbakanı Enrico Letta ve çok sayıda siyasetçinin çok sert eleştirileri üzerine Calderoli, pazar günü Kyenge’yi telefonla arayarak bizzat özür dilediğini açıklamak mecburiyetinde kaldı. Avrupa Konseyi ve Uluslararası Af Örgütü sık sık Avrupa’da ırkçılığın tehlikeli boyutlara ulaştığı uyarısı yapıyor.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.