Sırbistan’dan Srebrenitsa adımı

Sırbistan’dan Srebrenitsa adımı

Sırbistan, 1995 yılında Srebrenitsa’da düzenlenen katliamda rol almakla suçlanan 8 kişiyi tutukladı.

Associated Press’in haberine göre Belgrad, 1995 yılındaki katliamdan bu yana ilk kez böyle bir adım attı. Tutuklanan 8 kişi Srebrenitsa’da 1000’den fazla Bosnalı Müslüman’ı öldürmekle suçlanıyor. Sırp savcılar, Sırbistan ve komşu ülkelerde diğer zanlıların arandığını belirtti.

11 Temmuz 1995’te Srebrenitsa’da, Ratko Mladiç komutasındaki Sırp çetnikler yaşları 15 ile 65 arasındaki binlerce erkeği öldürmüştü. Bosna Kayıp Kişiler Komisyonu’nun katledildiğini belirlediği 8 bin 373 kişinin 500’ü 18 yaşından küçüktü.

Sırbistan Başsavcı Yardımcısı Bruno Vekariç, Srebrenitsa katliamı sanıkların gözaltına alma operasyonun, Bosna-Hersek Savcılığı ile koordinasyon içinde yaptıklarını söyledi.

Soruşturmayı yürüyen Vekariç, “Bu kadar karmaşık bir dava süreci Sırbistan savcılığında ilk kez yapılıyor. Srebrenitsa yakınlarındaki Kravitse’de binden fazla öldürüldü. Bu olay daha önce Lahey’de ve Bosna’daki mahkemelerde ele alındı ama konuyla ilgili bizde ilk kez bir dava görülecek. Bu da Srebrenitsa mağdurları unutmadığımızın ispatıdır.” dedi.

Sırbistan’ın Helsinki İnsan Hakları Komitesi Başkanı Sonya Biserko ise Sırbistan’da 20. yılında Srebrenitsa soykırımını hâlâ reddedenlerin olduğunu belirterek, “Sırbistan’ın da devlet olarak bu konuda tavrını ortaya koyması gerekiyordu. Bu bakımdan gözaltı operasyonun sembolik bir anlamı da var. Sırbistan’ın da Srebrenitsa ve Doğu Bosna’da işlenen savaş suçları ile ilgili davaları başlatması gerekiyor.” dedi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.