Senegal ordusu, Mali sınırındaki askeri önlemlerini arttırıyor

Senegal ordusu, Mali sınırındaki askeri önlemlerini arttırıyor

Senegal yönetiminin, dışarıdan gelebilecek saldırıları önlemek amacıyla Mali sınırındaki geçiş noktalarında askeri önlemleri arttırdığı bildirildi.

Senegal Resmi Haber Ajansı’nın askeri kaynaklara dayanarak yayımladığı habere göre, sınır bölgesinden gelebilecek ‘terörist’ saldırıların engellenmesi amacıyla, Senegal-Mali sınırındaki güvenlik önlemlerinin arttırıldığı bildirildi. Haberde, Senegal ordusu 4. askeri bölge komutanı Albay İnsa Saniya, Mali sınırına yapılan askeri yığınak ve yoğun güvenlik tedbirleriyle, ‘ teröristlerin’ Senegal’e sızmasının önlenmesini amaçladıklarını belirtti.


Saniya, sınırdaki hassas noktaların güvenliğinin sağlanması için, Senegal askerlerinin, Mali ve Moritanya askerleriyle ortak devriye ve tarama kontrolleri yaptığını da kaydetti. Daha önce, Senegal Dışişleri Bakanı Mankir Encay, Mali’de silahlı gruplara karşı savaşan Afrika Gücü askerlerine katılmak üzere, 500 Senegal askerinin Mali’ye gönderileceğini açıklamıştı.


Batı Afrika’daki Tevhid ve Cihad hareketi ise, Fransa’nın askeri müdahalesine destek veren Mali’ye komşu ülkeleri, sadırı düzenlemekle tehdit etmişti. Mali’de geçen yıl Ocak ayında ülkenin kuzeyinde başlayan isyan, Mart ayındaki askeri darbenin neden olduğu otorite boşluğuyla büyümüş, ülkenin yarıdan fazlası isyancıların kontrolüne girmişti. BM Güvenlik Konseyi, Fransa’nın da yoğun çabaları sonucu Afrika ülkelerinin ortak askeri gücünün kuzeydeki gruplara müdahale etmesi için yetki vermişti. Ancak Eylül ayında yapılması beklenen müdahaleden önce Mali hükümetinin çağrısı üzerine Fransa, 12 Ocak’ta müdahaleyi başlatmıştı.

Fransa’ya ABD ve İngiltere başta olmak üzere birçok Batı ülkesi de lojistik, haberleşme ve ulaştırma gibi konularda destek veriyor. Mali’nin kuzeyinde hakimiyet kuran en büyük 3 silahlı grup Ensaruddin, Tevhid ve Cihad Hareketi, Mağrib El Kaidesi, ülkede dini inançlara dayalı bir yönetim kurulmasını istiyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.