Senegal, Ebola sebebiyle kapattığı Gine sınırını açıyor

Senegal, Ebola sebebiyle kapattığı Gine sınırını açıyor

Batı Afrika ülkelerinden Gine, Sierra Leone ve Liberya’da görülen Ebola salgını nedeniyle bu ülkelere sınırını kapatan Senegal, Gine’ye giden sınır kapısını açacağını duyurdu.

Son günlerde Ebola Salgının azalması ve bölge ülkelerinin ekonomik olarak zor durumda kalması sebebiyle Senegal, Gine ile olan kara sınırlarını açacağını duyurdu. Teknik heyetlerin Gine sınırına yakın Kolda bölgesinde bulunan Elinkine kasabasında yaptıkları toplantılar neticesinde sınırların üç hafta içerisinde açılacağı belirtildi.

Gine Bölgesel Yönetimler Bakanı Alhassane Condé, Senegal Hükümeti’ne aldığı karardan dolayı teşekkür ederek “Geç kalınmış bir karar olmasına rağmen üç hafta içerisinde kara sınırlarının açılması güzel bir olay. 2014 yılında iyice etkisini gösteren salgına bir de ekonomik kayıplar eklendi. Ekonomik sorunlar sosyal sorunları da beraberinde getirdi. En kısa zamanda yaraları sarmalıyız.” diye konuştu.

Senegal’in, salgının görüldüğü ülkelerle her zaman dayanışma içinde olduğunu hatırlatan Devlet Başkanı Macky Sall, sınırlarda tedbirlerin elden bırakılmayacağını vurguladı.

Yapılan teknik toplantılara Kolda ve Kédougou bölgelerinde görevli gümrük kapısı ve güvenlik güçleri temsilcileri, valiler yer aldı. Toplantıda bölgeye sınırı olan Gine, Mali ve Koundara bölgelerinin valileri de hazır bulundu.

Senegal Sağlık Bakanı Awa Marie Coll Seck, geçtiğimiz aylarda ülkenin en büyük kabilesi Lebou temsilcileri ve Gineli teknik heyetle düzenlediği ortak basın toplantısında, kapalı sınırlar sebebiyle bölge ekonomilerinin ciddi zarar gördüğünü vurguladı. Sağlık Bakanı Seck, teknik heyetler arasında görüşmelerin bittiğini ve insani yardım koridoru projeleri olduğunu açıkladı. Ebola ile mücadele amacıyla sınırların kapatıldığını belirten Seck, en güzel çözümün sağlık yardımlarının hızlıca bölge ülkelerine ulaştırılması ve gıda güvenliğinin sağlanması amacıyla insanî yardım koridoru olduğunu söylemişti.

Senegal hükümeti, bölge ülkelerinde artan salgın nedeniyle “İnsanı Yardım Koridoru” projesi kararını askıya almıştı. Tepki çeken karar, Senegal ve Gine arasında diplomatik krizlerin yaşanmasına neden olmuştu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.