Sendikalar güç gösterisinde

Sendikalar güç gösterisinde

Son 40 yılın en sıcak işçi yazında sendikalar, maaş çekleriyle geçinemeyen çalışanlar için daha iyi sözleşmeler talep ediyor. Ve tüm sektörlerdeki dayanışma bir fark yaratıyor.

Kısa süre önce düzenlenen Ethnic Media Service tarafından düzenlenen bilgilendirme toplantısında konuşan uzmanlar son zamanlarda yaşanan grevleri değerlendirdi.

“Barınağımız yoktu, bu yüzden çoğu zaman evsizdik. Sağlık hizmetlerine erişimimiz yoktu,” diyor göçmen tarım işçilerinin kızı olan Kaliforniya Eyalet Senatörü Maria Elena Durazo. Durazo, “Ve tabii ki çok güçlü, çok zengin bir endüstri için yoksulluk ücreti karşılığında yoksulluk içinde yaşadık” dedi.

Durazo, bunun endüstrinin karşılayamayacağı bir durum olmadığını belirtti. “Sadece işçiler toplu pazarlık gücüne sahip değildi.”

Otuz yıl önce Durazo, bu dinamiği değiştirmek için Kaliforniya’daki Latin göçmen işçileri örgütledi. “İşçi hareketinin bir vizyonu vardı” dedi.

Bugün bu vizyon, Kaliforniya’nın yaklaşık 1,3 milyon gig işçisini istihdam eden büyük gig ekonomisi de dahil olmak üzere bir dizi gücün tehdidi altında; bunların yaklaşık yarısı, yüklenici olarak sınıflandırıldıkları ve bu nedenle işçi korumaları ve sosyal haklardan mahrum bırakıldıkları araç paylaşım şirketleri için sürücüler.

İşçiler buna tepki olarak giderek daha fazla grev hattına başvuruyor. Hollywood’daki aktörler ve yazarlar 60 yıldır ilk kez birlikte grev yapıyor. Yaklaşık 15.000 otel işçisi saatte 5 dolar ücret artışı için 43 otelde grev yapıyor; UPS yarı zamanlı çalışanlar için iki kademeli ücretleri sona erdiren tarihi bir anlaşma imzaladı; ve Üç Büyükler’deki otomobil işçileri sözleşmeleri sona erdiğinde Eylül ayında greve gidebilirler.
Yeni nesil işçi liderleri

Emek tarihçisi Nelson Lichtenstein’a göre, bugünün genç ateşböcekleri 80-90 yıllık sendikalara liderlik ediyor. “Geçmişte çeşitli zamanlarda çürümüş, yozlaşmış ya da etkisiz olmuşlardır” diyor.

Otomobil, çelik, maden ve elektrik sendikalarının önemli sektörlerle sözleşmeler yaptığı 1930’lu yılların aksine Lichtenstein, bugün özel sektördeki işçilerin sadece %6’sının sendikalı olduğunu ancak bu oranın değişebileceğini belirtti.

İşsizliğin çok düşük olduğu sıkı bir işgücü piyasasının örgütlü emeğin lehine olduğunu belirten Lichtenstein, salgının işverenleri ve insanlarla ilgilenmeyen diğer kurumları tıpkı 1930’ların başında Büyük Buhran’ın büyük şirketlere olan inancı aşındırdığı gibi itibarsızlaştırdığını da sözlerine ekledi.

İnsanların tüm çalışanlara eşit davranmayan “işverenlere karşı haklı ve ahlaki bir şikayet” duygusu hissettiği Sivil Haklar Dönemi ile başka bir paralellik kurdu.

Bugünlerde ünlü sporcuların ve film yıldızlarının kamuoyu önünde davaları savunduğunu görmek alışılmadık bir durum değil. Bu arada ikinci lig beyzbol oyuncuları bir sendika kurdu. Üniversite öğretim görevlileri de yakın zamanda sendikalı oldular. Sırada üniversite sporcuları olabilir.

Lichtenstein, “Bu tür elit kültürel figürlerin sendikaların yanında yer almasının bir anlamı var” dedi.

OTEL ÇALIŞANLARI EV YOK

Ada Briceño, Los Angeles County, Orange County ve Arizona’da 30.000’den fazla otel çalışanını temsil eden UNITE-HERE Local 11’in Eş Başkanıdır. “Bu, otelcilik sektöründeki en büyük grev” dedi.

Otelcilik sektörü rekor kârlar elde ederken, işçiler enflasyon ve dayanılmaz konut maliyetleriyle mücadele ediyor. Otel çalışanlarının kanepe sörfü yaptıklarını, arabalarında uyuduklarını ya da sabah vardiyasında çalışıyorlarsa öğleden sonra kiralık odalarda vardiya aldıklarını açıkladı.

“Pasadena’da, Los Angeles şehir merkezinde, Santa Monica’da, Anaheim’da, Irvine’de, Dana Point’te, LAX’te, Beverly Hills’te ve daha pek çok şehirde grevler yaptık. Henüz ziyaret etme şansınız olmadıysa, grev hatlarımız muhteşemdi.”

Şu ana kadar sadece bir otel anlaşmayı imzaladı, bu nedenle grevciler ve destekçileri anlaşmaya varana kadar grev hattında nöbet tutuyorlar.

“Taleplerimiz çok basit. Otel çalışanlarının başlarını sokacak bir çatıya sahip olmalarını istiyoruz” diyen Briceño, “ücretler, emeklilik, sağlık ve iş yükü konularının en önemli sorunlarımız olduğunu” sözlerine ekledi.

Briceño, grevin Demokrat Valiler Birliği, Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Japon Amerikan Vatandaşları, W.K. Kellogg Vakfı ve Snoop Dog tarafından iptal edilmesine yol açtığını belirtti. “Tonlarca destekçimiz var” dedi.

DAHA İYİ BİR YAŞAM İÇİN GREV YAPILIYOR

Los Angeles’taki Waldorf Astoria’da temizlik görevlisi olarak çalışan Lucero Ramirez, “Daha iyi bir hayat yaşamak için daha iyi bir ücret istiyorum. Emekli maaşı ve özellikle pandemiden sonra işçilerin gelecek için sağlık güvencesi konusunda endişeliyim” dedi.

Waldorf beş yıldızlı bir otel; odalar büyük ve çok dikkat gerektiriyor çünkü yerler mermer ve halılar İtalya’dan ithal ediliyor. Günde altı büyük odayı temizlemek çok zor bir iş.

Ayda 3000 dolar kazanıyor, 1100 dolar kira ödüyor ve yaşlı anne babasına destek oluyor. Ramirez, Los Angeles’ta hayat pahalılığı artmaya devam ettiği için bir noktada taşınmak zorunda kalacağından korkuyor.

Ramirez, “Burada yaşamaya paraları yetmediği için 2-3 saatlik yoldan gelen pek çok iş arkadaşım var” dedi.

Waldorf beş yıldızlı bir otel; odalar büyük ve çok dikkat gerektiriyor çünkü yerler mermer ve halılar İtalya’dan ithal ediliyor. Günde altı büyük odayı temizlemek çok zor bir iş.

Ayda 3000 dolar kazanıyor, 1100 dolar kira ödüyor ve yaşlı anne babasına destek oluyor. Ramirez, Los Angeles’ta hayat pahalılığı artmaya devam ettiği için bir noktada taşınmak zorunda kalacağından korkuyor.

Ramirez, “Burada yaşamaya paraları yetmediği için 2-3 saatlik yoldan gelen pek çok iş arkadaşım var” dedi.

Jorge Rivera, Writers Guild of America’ya (WGA) katılmadan önce Fox ve Discovery Channel için gerçek suç hikayeleri üreten bir dizi sendikasız işte çalıştı. Şu anda WGA Latinx Yazarlar Komitesi Başkan Yardımcısı olarak görev yapıyor.

“Otel sendikasındaki kardeşlerime bir dayanışma mesajı iletmek istiyorum. Hepiniz tam olarak istediğiniz şeyi hak ediyorsunuz,” dedi Rivera basın toplantısı sırasında Ramirez’e.

Bir zamanlar Hollywood’da sendikalı ve sendikasız işler iyi para kazandırıyordu. Ancak yayıncılığın gelişi tüm bunları değiştirdi. Büyük oyuncular ve yönetmenler dışında, günümüz Hollywood’undaki 11,000 yazar ve oyuncunun çoğu, sağlık yardımlarından faydalanmak için yılda 24,000 doları zar zor bulan işçiler.

Rivera, “Yani artık yazarlar şanslılarsa yılın 10 haftası çalışıyor ve oyuncular da aynı şeyi yapıyor ve gelen çekler gerçekten sürdürülebilir bir gelir değil” dedi.
Rivera, stüdyoların geçen yıl yaklaşık 200 milyar dolar kazandığını ve lonca çalışanlarının “herkesi finansal olarak bütün tutmak için” %2 – yaklaşık 450 milyon dolar – istediklerini belirtti. Stüdyoların üretimde yapay zeka araçlarını kullanmayı planlaması büyük bir endişe kaynağı.

“Stüdyolar teknolojiyi yaratıcıların yerini almak için kullanabilmeyi hedefliyor. Yapay zekanın yönetmenlerin, oyuncuların, yazarların yerini alabileceği konuşuluyor ve açıkçası bunun, ön saflarında yer aldığımız ve bizden sonra pek çok başka emek sektörünü etkileyecek varoluşsal bir mücadele olduğunu hissediyorum.”

Geçtiğimiz hafta Mackenzie danışmanlık firması, 2030 yılına kadar tüm çalışma saatlerinin %30’unun yapay zekadan etkileneceğini belirten yeni bir rapor yayınladı. Yani bugün ekran oyuncularının karşı karşıya olduğu durumla gelecekte çok sayıda çalışan karşı karşıya kalacak.

UC Berkeley Emeritus Profesörü Harley Shaiken’e göre, emek dayanışması ortaya çıkan bu tehdidin üstesinden gelmenin anahtarı olacak.

“Şu anda bu yaz yaşadığımız şey bir dayanışma yazıdır.

Ve birçok Amerikalının unuttuğu bir şeyi gördük – dayanışmanın herkesi etkileyen kazanımlar için ne kadar hayati olduğunu” dedi.

“Teamster sürücüleri bu sözleşmenin sonunda saatte 49 doların üzerinde kazanacaklar. Bu ekonomik büyümeyi teşvik edecektir. Aynı zamanda ekonominin diğer alanlarındaki işçiler için de bir standart oluşturacak ve onlar da bundan faydalanacak.”