Senatörlerden Obama’ya Maliki uyarısı

Senatörlerden Obama’ya Maliki uyarısı

Başkan Obama’ya, Irak Başbakanı Maliki ile yapacağı görüşme öncesi bir mektup gönderen Amerikalı senatörler, Şii liderin mezhepsel ve otoriter eğilimlerinin ülkede şiddetin son dönemde artmasında payı olduğunu vurguladı. Irak’a Amerikan yardımları ve silah satışı için Sünnileri dışlamakla suçlanan Maliki’nin, daha kapsayıcı olması gerektiği mesajı verildi.

 

Irak Başbakanı Nuri el Maliki, kalabalık bir heyetle Washington’a önemli bir ziyaret gerçekleştiriyor. Yarın ABD Başkanı Barack Obama ile görüşecek olan Maliki, ülkesinde son dönemde etkinliğini artıran El Kaide ve benzeri gruplara karşı mücadele etmek için aralarında Apaçi helikopterlerinin de yer aldığı gelişmiş silahlar talep edecek. Amerikan Senatosu’nun önde gelen bazı senatörleri ise Obama’ya bir mektup göndererek Maliki konusunda uyarıda bulundu. John McCain, Lindsey Graham gibi etkili Cumhuriyetçilerle, Carl Levin ve Robert Menendez gibi nüfuzlu Demokratların imzasını taşıyan mektupta, Irak’ta son aylarda şiddetin tırmanmasında Şii Başbakan Maliki’nin ‘kötü idaresi’nin payı olduğu belirtildi. Mektupta, Washington’ın Bağdat’a desteğinin devam etmesi için Maliki’nin Sünni ve Kürt azınlıkla iktidarı paylaşmaya hazır olduğunu göstermesi gerektiğini işaret edildi. Irak’taki bombalama eylemleri ve güvenlik durumunun artık alarm verici bir boyuta geldiğine dikkat çeken senatörler, Başkan Obama’yı ise bu ülkedeki gelişmeler konusunda açık sözlü olmamakla eleştirdi.

 

ABD’nin desteği ile 2006 yılında iktidara gelen Maliki, mezhepsel hareket etmek, otoriter yönetimiyle Sünnileri ötekileştirmekle suçlanıyor. Amerikalı senatörler, mektupta Şii liderin mezhepsel ve otoriter eğilimlerinin ülkede giderek artan oranda saldırılar düzenleyen isyancı gruplar için Irak’ı ‘mümbit bir zemin’ haline getirdiğini ifade etti. Bağdat yönetimine karşı ağır bir dil kullanılan metinde, “Yönetim başarısızlığı, çoğu Sünni Iraklıyı El Kaide’nin kollarına itiyor ve şiddeti körüklüyor.” denildi. Iraklı lidere daha kapsayıcı olması mesajı verilirken, Amerikan yardımları ve silah satışının Maliki’nin yönetim stratejisinden etkileneceği vurgulandı. Amerikan Kongresi, Bağdat’a verilecek silahların Maliki tarafından siyasi rakiplerini bastırmak amacıyla kullanmasından endişe ediyor.

 

Şİİ LİDERLERDEN SİLAHLANMA ÇAĞRISI

 

Irak, 2011 yılında sona eren Amerikan işgalinin ardından en kanlı dönemlerinden birini yaşıyor. Ülkede bu yılın başından bu yana gerçekleştirilen terör saldırılarında 7 bini aşkın insan hayatını kaybetti. En son dün düzenlenen iki ayrı intihar saldırısında en az 20 kişi öldü. Şiddetin yeniden günlük hayatın bir parçası haline geldiği ülkede hem Sünnilerin hem de Şiilerin yaşadığı bölgelerde pazar yerleri, camiler, otobüs durakları ardı ardına hedef alınıyor. Birçok saldırıyı El Kaide örgütü üstlenirken, Şii yönetimin kendilerine ayrımcılık yaptığını söyleyen Sünnilerin hoşnutsuzluğundan ve siyasi çekişmelerden yararlanarak mezhep temelli bir iç savaş çıkarılmak istenildiği kaydediliyor. Şii liderlerin son haftalarda bu saldırılara karşı halka silahlanma çağrısı yapması ise iç savaş endişesini artırıyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.