Seçimden zaferle çıkan Japon lider reform sözü verdi

Seçimden zaferle çıkan Japon lider reform sözü verdi

Japonya’da dün gerçekleştirilen senato seçimlerinden zaferle çıkan Başbakan Şinzo Abe, ülke ekonomisini rayına sokmak için “acı bir reform programı” uygulama sözü verdi.

Başbakan Abe bugün basın mensuplarının karşısına geçerek seçimleri değerlendirdi. Abe, sandıktan çıkan sonucun koalisyon hükümetinin yürüttüğü ekonomik politikalara verilen desteğin bir kanıtı olduğunu vurguladı. Abe, “İktisadı politikaları tam gaz sürdüreceğimiz sözü verdik. Seçmenler de bu duruşumuzu onayladı.” dedi.

Ada ülkesinde seçmenler, senatonun 121 yeni üyesini belirlemek için dün sandık başına gitmişti. Seçim sonucunda Başbakan Abe önderliğindeki Liberal Demokratlar ve koalisyon ortağı Yeni Adalet Partisi, 242 üyeli senatoda 135 sandalyenin sahibi oldu. Muhalefetteki Demokrasi Partisi ise 59 sandalyenin sahibi haline geldi. Başbakan Abe’nin zaferi borsaya da olumlu bir şekilde yansıdı. Tokyo Menkul Kıymetler Borsası açılışta yüzde 1,23 artış gösterdi.

GÜÇLÜ EKONOMİ VURGUSU

Milliyetçi bir isim olan Şinzo Abe’nin senato seçimlerini kazanmasının ardından ekonomiden daha çok ideolojik programına dönebileceğine yönelik yorumlar bulunuyordu. Basın toplantısında bu yorumlara da değinen Abe, “Güçlü bir ekonomi olmadan sosyal güvenliği sağlayabileceğimiz bir mali dayanığımız olmaz. Bu diplomasi ve ulusal güvenlik için de geçerli.” dedi.

Başbakan Abe, geçtiğimiz aralık ayındaki genel seçimleri kazanmasının ardından ekonomi politikalarına ağırlık verdi. Para musluklarını açan Abe, yıllık enflasyon oranını yüzde 2’ye çekmeye çalışıyor. Ulusal para birimi Yen’in uluslararası pazarlarda değer kaybetmesiyle de Japon firmaların daha çok ihracat yapabilmelerinin önü açıldı. Halkın büyük çoğunluğu Abe’nin bu yürüttüğü politikaya destek vermesine rağmen cüzdanlarına bir şey yansımaması nedeniyle de endişeli. Bu endişelerin üzerine KDV oranının yüzde 8’e çıkacak olması kaygıyı artırıyor. Başbakan Abe, KDV’nin artışına ilişkin olarak yaptığı açıklamada, “Nisan-Temmuz arasındaki ekonomik verilere bakıp sonbahar aylarında KDV’nin artıp artmayacağına karar vereceğiz.” diye konuştu. Tokyo hükümeti, KDV oranını artırarak kamu borcunu azaltmayı hedefliyordu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.