Şanghay genişliyor: 3 ayda 3 üye

Şanghay genişliyor: 3 ayda 3 üye

Tacikistan’ın başkenti Duşanbe’de 11-12 Eylül tarihlerinde toplanacak olan Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) zirvesinde topluluğun genişlemesi ele alınacak.

Rusya’nın Rossiyskaya Gazeta gazetesine konuşan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Duşanbe zirvesinde yeni üye olacak ülkelerin hukuki, idari ve mali koşulları ile ilgili kararların alınacağını ifade etti. Lavrov verdiği demeçte Hindistan, Pakistan ve İran’ın ŞİÖ’ye tam üye olmak için başvurduğunu hatırlattı. Rusya’nın dönem başkanlığını devralacağını, bu dönemde genişleme sürecinin başlatılabileceğini belirtti. Rus bakan, ortak sorunların çözümüne yönelik, 2025 yılına kadar gelişim stratejisinin de zirvede değerlendirileceğini ifade etti. Hindistan, Pakistan ve İran’ın Şanghay’a üyelik başvurusunun yıl sonuna kadar karara bağlanması planlanıyor.

ŞİÖ’nün gözlemci ve diyalog ortağı ülkelerle de her alanda ilişkileri geliştirmeyi planladığını kaydeden Lavrov, ekonomik alanda işbirliğinin güçlendirilmesi, yerel para birimlerinin ikili ticarette kullanılması, ulaşım, enerji, bilim ve teknoloji alanındaki işbirlikleri konularının da masada olacağına değindi. Hindistan, İran, Moğolistan ve Pakistan’ın gözlemci üye olduğu ŞİÖ, 2008’de aldığı kararla “diyalog ortaklığı” statüsü oluşturdu. 2009’da Yekaterinburg’da gerçekleşen zirvede Belarus ve Singapur örgüte “diyalog ortağı” olarak kabul edildi. Türkiye de geçen yıl örgüte diyalog ortağı statüsü ile dâhil oldu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.