Rusya’dan, flaş ‘Boston bombacıları’ açıklaması

Rusya’dan, flaş ‘Boston bombacıları’ açıklaması


Rusya, Boston’daki çifte bombalı saldırıyı gerçekleştiren Çeçen asıllı Tsarnaev kardeşlerin Kafkasya’da faaliyet gösteren bağımsızlık yanlısı gruplarla irtibatı olmadığını bildirdi. Bir güvenlik yetkilisi, Tsarnaev kardeşlerin, Doku Umarov’un liderliğini yaptığı Kafkas Emirliği ve terör örgütleri ile bağlantılarına dair ellerinde bilgi olmadığını söyledi. İsmi gizli tutulan Rus yetkili İnterfax haber ajansına yaptığı açıklamada, “Mevcut şartlarda Doku Umarov ve Tsarnaev kardeşler arasında herhangi bir irtibat yok.” diyerek Batı basınında yer alan iddiaları yalanladı.

Saldırının bireysel bir eylem mi yoksa bir örgüt işi mi olduğunu araştıran ABD’li yetkililer şimdi, çatışmada öldürülen ağabey Tamerlan Tsarnaev’in (29) geçen yıl Rusya’ya gerçekleştirdiği ziyarete ve buradaki gruplarla irtibata geçmiş olma ihtimaline yoğunlaşmış durumda. Amerikan federal araştırma bürosu FBI’ın 2011’de Rus hükümetinin talebi üzerine Tamerlan Tsarnaev’i takibe aldığı ortaya çıkmıştı. İnterfax’a konuşan Rus yetkili, ABD tarafından ek bilgi gelmesi durumunda gerekli çalışmaları yapacaklarını belirtti.

2011’de Domodedovo Havalimanı’na yönelik terör saldırısını üstlenen Umarov, Rusya’da meydana gelen kimi terör eylemlerinin arkasındaki isim olarak biliniyor. Umarov’un lideri olduğu Kafkas Emirliği isimli grup da Boston zanlılarıyla ilişkileri olduğu iddialarını yalanlamış ve “Biz ABD’ye değil, Rusya’ya karşı savaşıyoruz.” açıklamasında bulunmuştu.

İki kardeşin saldırıyı neden gerçekleştirdiğini araştırmaya devam eden güvenlik birimleri ise Tamerlan Tsarnaev’in karısı Katherine Russell Tsarnaev ile görüşme talep etti. Avukatı, Bayan Tsarnaev’in kocasından hiçbir şekilde şüphelenmediğini, kendisi haftanın yedi günü toplam 80 saate kadar çalışırken, işsiz olan kocasının evde üç yaşındaki kızlarına baktığını aktardı. Çeçen asıllı kardeşlerin Dağıstan’da yaşayan babaları Anzor Tsarnaev de Rusya Komsomolskaya Pravda gazetesine verdiği demeçte Tamerlan’ın Rusya’da bulunduğu süre zarfında yeraltı gruplarıyla irtibata geçmediğini, vaktinin çoğunu uyuyarak geçirdiğini söyledi. Baba Tsarnaev, Tamerlan’ın Dağıstan’da süren siyasi istikrarsızlık ve şiddet ortamına rağmen ABD’ye dönmek istemediğini, ancak kendisinin onu ikna ettiğini ifade etti.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.