Rusya’dan ABD ile ortak Suriye planına yalanlama

Rusya’dan ABD ile ortak Suriye planına yalanlama

Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Aleksandr Lukaşeviç, Moskova-Washington’ın Suriye krizinin çözümü ile ilgili herhangi bir özel planlarının olmadığını açıkladı. Moskova’nın Cenevre Mutabakatı’na temel alacak şekilde çalışmaların sürdürdüğü kaydeden Lukaşeviç, “Rusya-ABD arasında herhangi bir plan yok. Bu konu tartışılmadı.” dedi.

Rusya yönetiminin ABD dahil uluslararası aktörlerle, Suriye yönetimi ile, muhalefetle 30 Haziran’da anlaşma sağlanan Cenevre Mutabakatı temelinde görüşmeler yaptığını kaydeden Lukaşeviç, “Benim düşünceme göre, Suriye’de krizi sona erdirmek için bu planın alternatifi yok.” ifadelerini kullandı.

Uluslar arası basında yer alan haberlerde, Rusya ve ABD’nin yeni bir plan üzerinde anlaşma sağladığı, Esed’in yeniden aday olmamak şartı ile 2014 başında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerine kadar görevde kalacağı iddiaları yer almıştı. Bu süreç içerisinde muhalefet ve iktidarın yer aldığı geçiş hükümetinin kurulması ve Esed’in gücünün de önemli ölçüde azaltılması öngörülüyor.

ESED’İN GİDİŞİNE RUSYA KARAR VERMEYECEK

Esed’in koltuğundan ayrılması konusunda değerlendirmede bulunan Lukaşeviç, “Buna Suriye halkı karar vermeli. Biz rejimin avukatı değiliz. Suriye halkı kendi gelecek perspektifleri ile ilgili kararları kendileri almalı. Bu Rusya’nın alacağı karar değil.” şeklinde konuştu.

Suriye yönetiminin kimyasal silah ya da zehirli gaz kullandığı yönündeki haberleri provokasyon olarak değerlendiren Rus diplomat, “Suriye’de iç savaşa askeri müdahale yolu ile çözüm bulmak mümkün değil. Tek yol, Suriye’de tüm tarafları diyalog sürecine teşvik etmek. Rusya aktif bir şekilde bunu yapıyor ve yapmaya devam edecek.” dedi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.