Rusya’da Nazi sembollerine ceza geliyor

Rusya’da Nazi sembollerine ceza geliyor

Rusya’da meclis her türlü Nazi sembolünü yasaklamaya hazırlanıyor. Yakında meclise sunulacak önerge ile, Nazi işareti taşıyanlar ağır para ve hapis cezasına çarptırılacak.

Rusya Federasyon Konseyi senatörleri Konstantin Dobrınin ve Aleksandr Savenkov tarafından hazırlanan taslak yılbaşına kadar görüşülmek üzere meclise geliyor. Tasarıda öncelikle “Nazizm”, “Nazi Suçlusu”, “Nazizm’in Rehabilitasyonu”, “Nazi Suçlularının Kahramanlaştırılması” ve “Nazi Sembolleri” ifadeleri teker teker tanımlanacak. Aynı zamanda Federasyon Konseyinde, Nazizm’e karşı yürütme organı kurulması teklif edilecek.

Tasarıda,Nazizm karşıtı kanunun çiğnenmesi halinde, 300 bin ruble’den (10 bin dolar) başlayan para cezası veya 2 yıla kadar hapis cezası teklif ediliyor. Aynı zamanda, yasayı ihlal eden kişiler hakkında, devlet ve toplum tarafından oluşturulacak “2 bağımsız bilirkişi kurulunun” karar vermesi önerilecek.

Konuyla ilgili olarak açıklama yapan Dobrınin, son 20 yıl içerisinde konuya gerekli ehemmiyetin verilmediğini ifade etti. Bugün durumun daha da vahim bir hal aldığına dikkat çeken senatör, kanunun duruma çeki düzen verilmesi için gerekli olduğunu söyledi.

Neo-Nazi gruplarının Rus toplumunun huzuru için büyük bir tehlike olarak görülüyor. Bir kaç gün önce açıklama yapan Rusya insan hakları örgütlerinden SOVA, sadece 2012 yılında 11 kişinin neo-Nazi saldırıları sonucu hayatını kaybettiğini, 149 kişinin de yaralandığını açıklamıştı. Rusya’da Neo-Nazi gruplar, genelde Kafkas ve Orta Asya kökenli halkları kendilerine hedef olarak seçiyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.