Rusya, Suriye tasarısında istediğini aldı, otomatik müdahale yok

Rusya, Suriye tasarısında istediğini aldı, otomatik müdahale yok

Esed rejimine yönelik ABD öncülüğündeki askeri müdahaleyi, Suriye’yi kimyasal silahlardan temizleme girişimi ile engelleyen Rusya; BM tasarısında da otomatik askeri müdahaleye imkan sağlayacak bir ifadenin girmesine engel oldu. Rusya ve ABD’nin üzerinde anlaştıkları taslağa göre, Suriye kimyasal silahlardan arındırılırken yaşanması muhtemel sorunlar tek tek incelenecek ve boyutlarına göre yaptırımlar ele alınacak.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Riabkov, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Cenevre’de 3 gün devam eden 14 Eylül’de mutabakata vardıkları metnin temel alınarak taslağın hazırlandığını söyledi. Rusya ve Çin’in karşı çıkması nedeni ile yaptırım ve askeri müdahale öngören 7’inci maddenin otomatik olarak devreye girmesi tasarı dışında tutuldu.

Rusya’nın Sesi Radyosu’na açıklamada bulunan Riabkov, taslak metnin henüz yüzde 100 tamamlanmadığını, özellikle Suriye’nin kimyasal silahlarının BM denetçilerine devri ve kimyasal silahların sadece rejim tarafından değil, muhalif gruplar tarafından da kullanılmasının yaptırıma tabi olduğunu söyledi. Böylece Suriye’de tam bir kimyasal temizlik yapılacak ve kimyasal saldırı yapılması durumunda kim tarafından yapıldığı araştırılacak ve her bir olay için ayrı yaptırım Güvenlik Konseyi çerçevesinde ele alınacak.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov da, Kerry ile New York’ta yaptığı görüşmenin ardından mutabakat sağladıklarını ifade etmişti. Rusya ve ABD, Suriye’nin kimyasal silahlardan temizlenmesi ile ilgili yükümlülükler ve ihlal durumunda uygulanacak yaptırımlarla ilgili mutabakat sağladı. Suriye, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) üyesi olarak, kimyasal silahları üretmeyecek, geliştirmeyecek, kullanmayacak ya da başka bir yolla satın almayacak. Mevcut kimyasal silahların tamamı ise OPCW’ye teslim edilecek.

Lavrov ve Kerry’nin anlaşma sağladığı taslak metin karar merkezi Lahey’de bulunan OPCW’ye teslim edilecek. OPCW’de Güvenlik Konseyi’nden karar çıkması için başvuruda bulunacak. New York’ta tasarının Cuma günü geç saatlerde ele alınması bekleniyor.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.