Rusya: Snowden’in iadesi ahlaki değil

Rusya: Snowden’in iadesi ahlaki değil

ABD yönetimi Ulusal Güvenlik Dairesi’ne (NSA) ait gizli belgeleri sızdıran eski CIA çalışanı Edward Snowden, Rusya’nın başkenti Moskova havalimanında siyasi iltica talebinde bulunduğu Ekvador’a gidebilmek için resmi süreci beklemeye devam ediyor.


Kremlin basın sözcüsü Dmitri Peskov, Snowden’in gündemlerinde olmadığını, gelişmelerle ilgili de tahminde bulunamayacağını söyledi.


Rusya Parlamentosu alt kanadı Duma Uluslar arası İlişkiler Komisyonu Başkanı Aleksey Puşkov, Snowden’in Rusya için herhangi bir fayda sağlamayacağını, ancak ABD’ye iadesinin de ahlaki olmadığını belirtti. İnterfaks’a konuşan kaynaklara göre Amerikalı eski ajan hukuki süreci belirlenene kadar Moskova Şeremetyova havalimanı transit bölgede kapsül otelde kalmaya devam edecek.


Ekho Moskvı radyosuna konuşan Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in de jure olarak Snowden’in Rusya’da olmadığını ve Rusya sınırlarını da geçmediği yönündeki açıklamalarını hatırlattı. Peskov, “Bu bizim konumuz değil. Gelişmeler ve alternatiflerin ne yönde olacağını bilemiyorum.” dedi. Kamuoyunun ve çeşitli insan hakları örgütlerinin konu ile ilgili olduğuna değinen Peskov, tüm bunların dikkate alınması gerektiğini vurguladı.


Puşkov daha önce yaptığı açıklamada da Snowden’i ajan olarak görmediklerini, para karşılığı herhangi bir gizli bilginin satışı olmadığını hatırlattı. Puşkov, “Assange, Manning ya da Snowden gizli bilgileri para karşılığı satmıyor. Bunlar yeni muhalifler ve sisteme karşı savaşıyorlar…” ifadelerini kullandı.


Moskova, Ekvador ya da Venezüella’nın Snowden’e siyasi sığınma hakkı verip vermemesi ile ilgili kararı bekliyor. Assange’in Londra’da bulunan Ekvador Büyükelçiliği’nde kalması gibi, Snowden’in de transit bölgede kapsül otelde uzun süre kalabileceği belirtiliyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.