Rusya, S-300 füzelerinin ilk bölümünü Esed’e gönderdi

Rusya, S-300 füzelerinin ilk bölümünü Esed’e gönderdi

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed, Rusya’dan uzun süredir talep ettikleri S-300 füze savunma sisteminin ilk sevkiyatının gerçekleştiğini söyledi.

Esed’in Hizbullah’a ait El Menar televizyonuna verdiği mülakatın bir bölümünü yayınlayan Lübnanlı El Ahbar gazetesi, Suriye liderinin, “Rusya’dan S-300’lerin birinci partisini aldık.” dediğini yazdı. Esed, füzelerin geri kalan kısmının ise kısa sürede gelmesini beklediklerini söyledi. S-300’lerin rejimin eline geçmesiyle, sivillere yönelik hava saldırılarını önlemek için düşünülen uçuşa yasak bölge uygulamasının zora girdiği belirtiliyor.

Rusya, Şam ile 2009’da imzaladığı 900 milyon dolarlık silah anlaşması kapsamında 6 adet S-300 füze savunma sistemini vereceğini açıklamıştı. ABD ve füzeleri kendisi için tehdit olarak gören İsrail ise teslimatın yapılmaması için Moskova’ya baskı yapıyordu. İsrail Savunma Bakanı Moşe Yalon, hafta başında füze sevkiyatının henüz gerçekleşmediğini ifade ederken, “Umuyorum ki gerçekleşmeyecek. Ancak kazara Suriye’ye ulaşırsa biz ne yapacağımızı biliriz.” tehdidinde bulunmuştu. Esed’in açıklamasının ardından gözler İsrail’e çevrilirken İsrailli bir yetkili, dün Reuters’a yaptığı açıklamada, ilk parti S-300’lerin Suriye’ye ulaştığı yönündeki haberleri incelediklerini söyledi.

Dünyanın en gelişmiş hava savunma sistemleri arasında gösterilen S-300’lerin rejimin eline geçmesiyle Suriye’de sivillere yönelik hava saldırılarını önlemek için düşünülen muhtemel uçuşa yasak bölge uygulamasının zora girdiği ifade ediliyor. S-300’ler radarı ve bununla paralel çalışan füze bataryası ile uçak ve balistik füzelere karşı son derece etkin ve güçlü bir savunma sağlıyor. Hareketli füze bataryası her 3-5 saniye içinde hedefine füze atabiliyor. Bu füzeler uçakları azami 30 kilometre irtifadan 150 kilometrelik menzil içinde vurabiliyor. Konuşlandırma süresi sadece 5 dakika olan özel radarlar ise aynı anda 100 hedefi izleyebiliyor.

Avrupa Birliği’nin Suriye muhalefetine yönelik silah ambargosunun kaldırılması kararına tepki gösteren Rusya, AB’nin adımının ardından Esed rejimine yeni silah satışlarına da yeşil ışık yakabileceğini belirtti. Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Finlandiya ziyareti sırasında dün yaptığı açıklamada, “Her kararın iki tarafı var. Eğer bir taraf sınırlamaları kaldırıyorsa, diğerleri de eski taahhütlerini gözden geçirme konusunda kendilerini özgür hissedebilir.” dedi.

‘Katliamlar durmazsa Cenevre’ye gelmeyiz’

 

İstanbul’da sekiz gündür ABD ve Rusya’nın önderliğinde önümüzdeki ay yapılması planlanan Cenevre barış konferansına katılım konusunu görüşen Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Milli Koalisyonu (SMDK), Beşşar Esed güçlerinin Lübnanlı Hizbullah örgütüyle saldırdığı stratejik Kusayr kasabasına yönelik kuşatma ve katliamlar sebebiyle boykot kararı aldı. SMDK’nın geçici başkanı George Sabra, dün düzenlediği basın toplantısında, uluslararası toplumu yaklaşık 50 bin kişinin kapana kısıldığı Kusayr’daki insani felaketi durdurmaya çağırdı. Ayrıca dün SMDK’nın 60 olan üye sayısı Batı’nın istediği gibi Hıristiyan yazar ve insan hakları aktivisti Michel Kilo başkanlığında 14 liberal ismin daha katılımının onaylanması ile 74’e çıkarıldı.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.