Rusya, İran’a yeni nükleer santral yapacak

Rusya, İran’a yeni nükleer santral yapacak

İran’daki Buşehir nükleer santralinde tam kapasite üretime ulaşan Moskova, bu ülkeye sivil amaçlı yeni bir nükleer santral daha inşa edecek. İran yarı resmi Mehr haber ajansı, İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi’nin hazırlıkların tamamlandığını, yeni nükleer santralle ilgili anlaşmanın önümüzdeki günlerde imzalanacağını söylediğini duyurdu.

Salihi değerlendirmesinde, “Rusya tarafı ile görüşmeleri tamamladık. Yeni nükleer santrali ile ilgili anlaşma imzalanacak.” dedi. Sağlık ve enerji amaçlı nükleer santrallere ihtiyaç duyduklarını ifade eden Salihi, tercihlerinin Rusya’dan yana olduğunu, ikinci ünitenin inşasının da Rus ortakları ile yapmak istediklerini söyledi.

Yeni göreve başlayan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ilk basın toplantısında Rusya ile nükleer alanda ilişkilerini geliştirmeye devam edeceklerini açıklamıştı. İran’ın 20 bin MW nükleer güce ihtiyacı olduğunu kaydeden Ruhani, yeni nükleer santrallerin inşasında Rus ortakları ile çalışacaklarını vurgulamıştı.

Ruhani’nin yemin törenine katılan Rusya parlamentosu alt kanadı Duma Başkanı Sergey Narışkin, 4 Ağustos’ta yaptığı değerlendirmede Eylül ayında Buşehir nükleer santralin devrinin ardından yeni santraller için işbirliğine hazır olduklarını belirtmişti.

Batılı ülkeler İran’ın nükleer programının askeri amaçlı olmasından endişe duyuyor. Dünyanın en büyük petrol ve doğalgaz rezervlerinden birine sahip olan Tahran, nükleer çalışmalarının sivil enerji amaçlı olduğunu savunuyor.

İlk olarak 1970’de Buşehir nükleer santralinin inşasına başlayan Tahran, 1998’de Rusya ile anlaşma sağladı. 1 milyar dolara mal olan santral Ağustos 2010’da aktif hale geldi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.