Rus yanlısı isyancılar bin 200 esir askeri Ukrayna’ya teslim etti

Rus yanlısı isyancılar bin 200 esir askeri Ukrayna’ya teslim etti

Ukrayna’da Kiev yönetimi ile ülkenin doğusundaki Rus yanlısı ayrılıkçılar arasında cuma günü varılan ateşkesin en önemli maddelerinden esir takasına başlandı.

Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, isyancıların elindeki bin 200 askerin kendilerine teslim edildiğini açıkladı. Ateşkes öncesinde isyancıların taarruzuna uğrayan Mariupol şehrine dün sürpriz bir ziyaret gerçekleştiren Poroşenko, kenti ne pahasına olursa olsun koruyacakları sözünü verdi. Ukrayna’da yaşanan savaştan büyük ölçüde Rusya’yı sorumlu tutan Avrupa Birliği’nin cuma günü kabul ettiği Moskova’yı hedef alan yeni yaptırım paketi de dün medyaya yansıdı. AB yetkililerinin, detaylarının bugün resmi gazetede yayınlanacağını açıkladıkları yeni pakette, Rusya’nın petrol üretim ve dağıtım şirketleri Rosneft, Transneft ve Gazprom Neft’in AB piyasalarındaki mali işlemleri hedef alındı. Yaptırımların hayata geçmesi kararına sert tepki gösteren Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev ise yeni müeyyidelere hava sahalarını Batılı ülkelerin uçaklarına kapatarak cevap verme tehdidinde bulundu.

AB’nin yeni kararına göre, askeri ürün imalatında bulunan Obonoprom, United Airscraft ve Uralvagonzavod da artık AB’den fon sağlayamayacak. Yaptırımlar ayrıca petrol arama ve üretme için yeni kontratlar yapılmasını da engelleyecek. Avrupa’nın en önemli doğalgaz tedarikçisi olan Rusya’nın doğalgaz sektörü ise yaptırım kapsamı dışında bırakıldı. AB açıklamasında, Rusya’nın Ukrayna’daki ateşkesin devamı için üzerine düşeni yapıp yapmadığının anlaşılması için, yaptırımların hayata geçmesinin askıya alınabileceği de ifade edildi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.