Rus uzman: Kremlin’in Esed’e bakışı değişiyor

Rus uzman: Kremlin’in Esed’e bakışı değişiyor

Rusya’nın Suriye rejimine bakışı ve Beşşar Esed yönetimine yönelik beklentileri ile ilgili değerlendirmede buluann Moskova Carnegie Merkezi’nden Orta Doğu uzmanı Aleksey Maleşenko, Kremlin’in düşüncelerinin değişmeye başladığını söyledi.

Rus uzmana göre, 3 Aralık’ta Türkiye’ye ziyaret gerçekleştiren Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la Suriye konusunda herhangi bir mutabakat sağlayamadı.

Cihan Haber Ajansı’na(Cihan) özel açıklamada bulunan Maleşenko, “Rusya ve Türkiye arasında istikrarlı ilişkiler var. Ancak Suriye başta olmak üzere bir kısım sorunların da olduğu ortada. Putin’in ziyaretinde ciddi bir atılımın olmadığını düşünüyorum. Ziyaret sırasında Putin ve Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan arasında Suriye ile ilgili ortak bir hedefin çizildiğini söyleyemem. Ama tekrar ediyorum, Rusya’nın epey zamandır Esed’i üstü kapalı sık sık uyarması ve en son Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov’un, “Esed tuhaf şekilde davranıyor” açıklamasının ardından Kremlin’in bakış açısının değiştiğini yorumlayabiliriz. Suriye sorununun çözülmesi, Rusya-Türkiye ilişkilerinin gelişmesinin önündeki engeli ortadan kaldırır.” değerlendirmesinde bulundu.

“ESED SONRASI OLASI BİR KATLİAMDAN KORKUYORUM”

Suriye’nin kuzeyinde olası bir Kürt özerk bölgesinin kurulmasına ilişkin soruyu yanıtlayan Malaşenko, “Suriye’nin kuzeyinde Irak’ın kuzeyindeki duruma benzer bir Kürt özerk bölgesinin kurulması, Suriye’deki duruma, gelişmelere bağlı. Esed’in olası devrilmesi durumunda ülkede ciddi şekilde parçalanma da olabilir. Dolayısıyla herhangi özerk bölgenin oluşturulması veya oluşturulmayacağı hususunda konuşmak henüz çok erken. Bakalım gelişmeler nasıl sonuçlanacak. Esed sonrası hangi rejimin veya yönetimin nasıl olacağı çok önemli konu.” yorumunda bulundu.

Suriye’deki durumu da değerlendiren Rus uzman, “Suriye’de durum çok kötü. Muhalifler ve Esed’in diyalog masasına oturması artık mümkün değil. Ve çoktan bu alternatif kayboldu. Hem Batı hem de Rusya, Esed ve muhaliflere karşı baskı araçlarından sonuna kadar yararlanmadı. Esed sonrası bir olası katliamdan korkuyorum.” diyerek endişelerini aktardı.

Türkiye’yi terör örgütü PKK elebaşı Abdullah Öcalan ile masaya oturmaya davet eden Malaşenko, “Türkiye Öcalan’la diyalog masasında görüşmeli. Bence savaş meydanında ‘konuşmaktan’ ziyade, masada konuşmak daha iyi. Tüm ihtilaflar için bu geçerli. Tarafların birbirini anlaması açısından en iyisi masaya oturmak” şeklinde konuştu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.