Ruhani’den ABD’ye zeytin dalı

Ruhani’den ABD’ye zeytin dalı

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ABD’ye zeytin dalı uzattı. Başkan Barack Obama’yı dikkatle dinlediğini belirten Ruhani, “savaş yanlısı baskı gruplarının dar görüşlü çıkarlarını takipten kaçınmalıdır’’ diyerek iki milletin farklılıkları ile aynı çerçevede buluşabileceğini söyledi. 

 

İran’ın sorun değil çözüm üretmek istediğini savunan Ruhani, yine ülkesinin her türlü aşırılık ile şiddeti de reddettiğini dile getirdi. Dünyanın korkuları yanın da ‘‘yeni umutları’’nın da olduğunu dile getiren Ruhani, evrensel değerler üzerinden tüm dünyanın önde gelenlerinin barışa ‘‘evet’’ savaşa ise ‘‘hayır’’ diyerek bu mesajı verebileceğini söyledi. 

 

İran’ın uzlaşmacı sesine kulak verilmesini isteyen Ruhani, “ABD ile yeni gerginlikler peşinde değiliz’’ dedi. 

 

Ülkesinin ulusal güvenlik anlayışında nükleer silaha yer olmadığını savunan Ruhani, ‘‘Nükleer ya da diğer kitle imha silahlarının bizim güvenlik ve savunma doktrinimizde yeri yok. Aynı şekilde bizim inanç ve ahlakımızda da’’ diye konuştu. 

 

Ülkesinin nükleer görüşmelere hazır olduğunun altını çizen Ruhani, ‘‘Bu görüşmeler zamana bağlı ve sonuç odaklı olmalı…karşılıklı güven ve anlayış içinde aradaki belirsizliklerin giderilmesi gerek’’ dedi.

 

ABD Başkanı Barack Obama ile BM Genel Kurulu 68. dönem çalışmalarının ilk gününde konuşan Ruhani, dünya basının da yoğun ilgisini çeken liderlerden oldu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.