Roth: Tek adam saltanatının yeni bir adımı

Roth: Tek adam saltanatının yeni bir adımı

Zaman Gazetesi’ne yapılan kayyum atamasına Almanya’dan da sert tepkiler geldi.

Almanya Parlamentosu Başkan Vekili Claudia Roth, “Türkiye’nin en büyük muhalif gazetesi Zaman’ı kayyım ataması yapmakla tehdit etmek Erdoğan’ın otoriter tek adam saltanatının yeni bir adımdır” tepkisinde bulundu. Roth, AB’nin kendisine yanlış partner seçtiğini söyledi.

Federal Meclis Başkan vekili ve Yeşiller Partisi milletvekili Claudia Roth “Türkiye’nin en büyük muhalif gazetesi Zaman’ı kayyım ataması yapmakla tehdit etmek, Erdoğan’ın otoriter tek adam saltanatının yeni bir adımıdır. Türk medyasında artık bağımsız ve eleştirel yayın yapmak için hiçbir hareket alanı kalmamıştır. Türkiye’de basın ve ifade özgürlüğü ve bu şekilde de demokrasi de gittikçe daha fazla biçimde yıkıma uğramaktadır. Vatandaşlık haklarının sivil özgürlüklerin hiçe sayılması gittikçe daha fazla biçimde endişe verici boyutlara ulaştı” dedi.

“ÖLÜ DOĞUM”

Roth şöyle devam etti: “Özellikle AB-Türkiye zirvesinin arifesinde Avrupa Birliği’nin kendisine nasıl bir partner seçtiği ve sığınmacı krizinin çözümü için anahtar konumuna kimleri yükselttiği açık biçimde ortadadır. Ve bu durum Erdoğan’ın Avrupa karşısında kendisini nasıl güçlü ve güvenli hissettiğini de göstermektedir. Bu antidemokratik tutumlarının AB tarafından eleştirilmesi endişesi kalmadı artık bu partnerlikle. Avrupa’yı otokrat Erdoğan’ın yardımıyla kaleye çevirme konsepti ölü doğumdur, çünkü kendi ülkesinde uyguladığı iç politikasıyla insan ve temel hakları ayaklarıyla çiğnediği için bunlarla sığınmacıların kaçış nedenlerini meydana getirmektedir.”

“ÖZGÜR BASIN, HUKUK DEVLETİ İÇİN ÖNEMLİ”

Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Federal Meclis milletvekili Marian Wendt ise “Gazeteleri Sulh Ceza Mahkemeleri’yle kayyım atamak suretiyle zorla Adalet Bakanlığı’nın denetimi altına almak basın özgürlüğüne ağır bir müdahaledir. Türkiye’deki bu gelişmelerden endişe duyuyorum. Hükümete ve topluma eleştirel bakabilen bir özgür basın, işleyen bir hukuk devleti düzeni için önemlidir” dedi.

Alman hükümetinin AK Parti hükümeti ile konuşmasını talep eden Wendt, “Türkiye içinde bulunduğumuz mevcut durumdan dolayı Almanya’nın ve Avrupa’nın önemli partnerlerinden biridir. Nasıl ki iyi dostlar arasında bir şeyler iyi gitmeyince bu ifade ediliyorsa, Türkiye’ye de bu konuda da bunu söylemek zorundayız” şeklinde konuştu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.