Romney Polanya’da sıcak karşılanmadı

Romney Polanya’da sıcak karşılanmadı

Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı Mitt Romney, İngiltere ve İsrail’deki temaslarının ardından Polonya ziyaretine başladı. Polanya’nın efsanevi eski cumhurbaşkanı Lech Walesa’yla bir araya gelen Romney, işçi sendikaları tarafından çok da hoşnut karşılanmadı.

Gdansk’ta yapılan görüşmeye Polonya Başbakanı Donald Tusk da yer aldı. Amerika’nın Rusya’ya karşı yürüttüğü  dış politikasında Polanya en önemli ülkelerin başında geliyor. Bu nedenle Polanya ile Amerika arasındaki ilişki partiler üstü olarak değerlendiriliyor.

Bu nedenle ilk yurtdışı gezisinde Amerika’nın 3 en önemli müttefiği olan İngiltere, İsrail ile birlikte Polanya’yı da ziyaret eden Romney, Walesa için “Çok açık, değerlerle ışıl ışıl parlayan biri. Eşi sürekli yanında, beş çocuğu var. Birbirimize çok benziyoruz” diye konuştu.

Polonya’nın demokratik yollarla seçilen ilk cumhurbaşkanı Lech Walesa’nın iktidara gelmesinde büyük rol oynayan ve 1980’lerin sonunda ülkedeki komünist rejimin devrilmesini sağlayan Dayanışma Sendikası, Romney’nin ziyaretine mesafeli yaklaştı.

Sendika yetkilileri, “Maalesef ABD’de 12 milyon işçiyi temsil eden sendikalar birliğindeki arkadaşlarımız bizi Mitt Romney’nin sendikalar ve işçi haklarına karşı düzenlenen saldırıları desteklediği konusunda bilgilendirdi.” açıklamasında bulundu.

Romney’nin bugün Eylül 1939’da Polonya’nın Naziler tarafından işgalini anmak üzere bir törene katılması bekleniyor.

ROMNEY, İSRAİL’DEKİ MESAJLARI İLE İÇ SİYASETE GÖZ KIRPTI

Mitt Romney, Polonya’dan önce temaslarda bulunduğu İsrail’de de yaptığı açıklamalar daha çok dış politika görünümlü iç siyasete yönelik mesajlarla doluydu. Amerika içinde Yahudi kesimin desteğini çekmek için büyük gayret sarf eden Romney, Beyaz Saray’a seçilse dahi yapamayacağı sözler vererek ne kadar Tel Aviv taraftarı olduğunu Amerika’daki etkin Yahudi toplumuna kanıtlamaya çalışıyor.

Romney, Yahudi bağışçılara hitaben yaptığı bir konuşmada, İsrail’in ekonomisinin Filistin ekonomisinden daha iyi olmasının nedeninin kültürel farklarda yattığını söylemişti.

Filistinli başmüzakereci Saeb Erekat, Romney’nin açıklamalarını ırkçı olarak nitelendirmiş ve bu açıklamaların Romney’nin Ortadoğu bölgesi hakkındaki cehaletini ortaya koyduğunu ileri sürmüştü.

Kudüs’ü ziyaretinde kenti “İsrail’in başkenti” olarak tanımlayan Mitt Romney, ayrıca ülkesinin “İran’ın nükleer silah geliştirmesini durdurmak için ahlaki zorunluluğu olduğunu” da söylemişti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.