Ricciardone’den Chobani yoğurtları işletmesine ziyaret

Ricciardone’den Chobani yoğurtları işletmesine ziyaret

VAN’a giden ABD’nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone, Amerika’da 2012 girişimci ödülü alan, 2013’te ise dünya girişimci ödülüne layık görülen ‘Chobani’ yoğurtlarının sahibi Hamdi Ulukaya’nın Erciş İlçesi’ndeki işletmelerini ziyaret etti. Doğa turizmi için geldiklerini belirten Büyükelçi Ricciardone, Amerikalı işadamlarını bölgeye yatırım yapmasını teşvik edeceklerini söyledi.

 

ABD’nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone bugün kızı ile birlikte turistik amaçla Van’a gitti. Ağrı Dağı’na da tırmanış yapacak olan Büyükelçi Ricciardone, ABD’de 8 yıl önce Erzincanlı işadamı Hamdi Ulukaya tarafından kurulan ve 2012 yılında Amerika’da girişimcilik, 2013’te ise dünya girişimcilik ödülü alan Chobani yoğurtlarının, Van’ın Erciş İlçesi’nde Zilan Vadisi’ndeki Altındere Tarım İşletmesi’ni ziyaret etti. ABD’den getirilen 300 baş ‘Jersey’ ırkı sağmal ineklerinin bulunduğu tesisleri gezen Büyükelçi Ricciardone ve kızı bol bol fotoğraf çektirdi.

 

AĞRI DAĞI’NA TIRMANACAĞIZ

 

Bölgeye turistik gezi amacıyla geldiğini belirten Büyükelçi Ricciardone, “Doğa turizmi için Van’a ve Doğubeyazıt’a ailece geldik. Ağrı Dağı’na tırmanacağız. Bölgedeki Amerikan yatırımlarını teşvik etmek istiyoruz. Buradaki işletme çok güzel bir tecrübe. Buranın ne kadar güzel olduğunu gördük. Hem tarım, hem doğa var. Amerikalı yatırımcıları teşvik etmek istiyorum. Doğayı korumak çok önemli birşey” dedi.

 

ABD’de 3 bin kişinin çalıştığı Chobani yoğurtlarının sahibi Hamdi Ulukaya’nın kardeşi Bilal Ulukaya da Büyükelçi Ricciardone’nin ziyaretlerinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Ulukaya, şunları söyledi:

 

“Büyükelçi doğayı seven bir kişi. Bize ziyarette bulundu. Chobani yoğurtları 2008 yılında Amerika’da kuruldu. Şu anda Amerika’nın yoğurt pazarının yüzde 50’sine sahip. Çok başarılı bir marka olarak hem Türkiye’nin hem de Amerika’nın gururu oldu. Bu ziyaret bize tebrik ziyaretiydi. Van bölgesi mera yönünden çok önemli bir yer. Bu işletme Van’da ilk, Türkiye’de ise ikinci Jersey işletmesi. Bir yıl oldu hayvanların adaptasyonunda bir sorun olmadı. Bu hayvanların seçiminde yanılmadık. Önümüzdeki dönemde ise 600 baş daha getirtip sayıyı 900’e çıkaracağız. Bu hayvanlarda süt verimi 18-19 litre ve yağ, protein oranı çok yüksek. Hemen hemen koyun sütüne eşdeğer.”

 

HES’E KARŞIYIZ

 

Ulukaya, ilçedeki Zilan Deresi üzerinde yapılması planlanan 2 HES projesinin olduğunu da belirterek, “Biz HES projelerine karşıyız” dedi. Tarım Bakanlığı’nın, mülkiyeti TİGEM Genel Müdürlüğü’ne ait olan Altındere Tarım İşletmesi üzerinde Zilan Deresi’nde yapılması planlanan Zilan regülatörü adlı bu iki projeye onay verilmesini istediğini belirten Bilal Ulukaya, “Herhangi bir inceleme yapmadan, doğaya verilecek tahribat ve tarım arazilerin çoraklaştıracağı hesaba katılmadan, kiracı olarak bizden HES projesine onay vermemizi istiyorlar. Ve bununla ilgili bize yazılı talepte bulundular. Biz bu talebi uygun bulmadığımızı, onay vermeyeceğimizi söyledik” dedi.

 

Bilal Ulukaya, bu projelerin Zilan Vadisi’ndeki kendisine has doğa florasını bitkileri hayvancılık ve tarımı geri dönülmez bir şekilde katledeceğini ve bölge halkının tek geçim kaynağının tarım ve hayvancılık olduğunu ifade ettiklerini, bunun üzerine TİGEM Genel Müdürlüğü’nün kendilerine karşı dava açtığını anlattı. Ulukaya, “Sürekli teftişler yapıyorlar ve bize onay vermemiz için baskı yapıyorlar. Biz kamuoyunun bu konuda duyarlı olmasını istiyoruz” diye konuştu

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.