Putin’den Kuzey Kore uyarısı: Çernobil çocuk masalı gibi kalır

Putin’den Kuzey Kore uyarısı: Çernobil çocuk masalı gibi kalır

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kore yarımadasında tansiyonun yükselmesi durumunda Çernobil’de yaşananların çocuk masalı gibi kalacağı uyarısında bulundu.


Hanover’de Almanya Şansölyesi Angela Merkel’le görüşmesinin ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Putin, “Kore yarımadasında tansiyonun yükselmesinden endişeliyiz. Çünkü bir komşuyuz. Allah korusun, Birşeyler olursa Çernobil çocuk masalı gibi kalır.” dedi.


Bölgede böylesine bir tehdit olup olmadığı ile ilgili açıklamada bulunan Putin, “Tehlike var mı yok mu? Bence, var…” ifadelerini kullandı.


PUTİN’DEN ABD’YE TEŞEKKÜR


Kore Yarımadasında tansiyonun yükselmesini önlemek için ABD’nin balistik füze denemelerini ertelemesini olumlu değerlendiren Putin, tarafları yıllarca biriken sorunların çözümü için müzakere masasına oturmaya davet etti. Putin, “ABD’nin çok önemli ve doğru bir adım attığını düşünüyorum. Bu adımdan dolayı ABD yönetimine teşekkür ediyorum.” dedi.


Putin ve Merkel Kore yarımadasında tansiyonun düşürülmesi ve Suriye’de siyasi diyalog sürecinin teşvik edilmesi konularında mutabakat sağladı.


Suriye krizini Putin’le görüştüklerine değinen Merkel, “Kuzey Kore’de provokasyon durumunu ele aldık. Uluslar arası toplum başka provokasyonları önlemek ve geliştirmeleri pasifize etmek için çaba içinde olmalı.” çağrısında bulundu.


SURİYE’DE SİYASİ ÇÖZÜM ÇAĞRISI


Rusya ve Avrupa Birliği’nin Suriye konusunda farklı düşüncelere sahip olduklarına değinen Merkel, “Biz daha fazla kanın akmasını ve yaşam kaybını önlemek için siyasi çözümün başarılı olmasını istiyoruz.” dedi. Merkel şimdiye kadar başarı sağlanamayan siyasi diyalog sürecinin teşvik edilmesi için çalışmalarını hızlandıracaklarını kaydetti.


SİVİL TOPLUMA GARANTİ


Rusya’da yabancı sivil toplum kuruluşlarına yönelik sıkı denetimle ilgili sorulara yanıt veren Putin, “Çalışmalarımız bu kuruluşların kapatılması için değil. Rusya’da yerel siyasette yer alan sivil toplum kuruluşlarına dışarıdan gelen paranın daha şeffaf olmasını istiyoruz.” dedi. Merkel de sivil toplum kuruluşlarının çalışmalarının engellenmeyeceği konusunda Putin’den garanti aldıklarını vurguladı.


PUTİN, FEMEN PROTESTOCULARA SERT MÜDAHALEYİ ELEŞTİRDİ


Putin ve Merkel Hannover fuar alanını gezerken Ukrayna’dan gelen Femen gruplar Putin’i protesto etti. Putin ve Merkel Volkswagen standında incelemelerde bulunurken bir kısım Femen grup üslerini çıkararak bağırmaya başladı. Hızlı bir şekilde müdahalede bulunan güvenlik görevlileri protestocuları fuar alanından çıkardı.

Putin basın toplantısında yaptığı değerlendirmede, eylemin hoşuna gittiğini normalde böyle bir eylem olacağını bildiklerini ifade etti. Putin, “Ukraynalı kızlara teşekkür edin ki, bu fuarı ünlü yaptı. Böyle bir eylem olmadan Hannover Fuar’ına ilgi düşük olabilirdi. Ben eylemcileri göremedim. Bağırmalarını da duyamadım. Güvenlik çok sert müdahalede bulundu. Bence bu doğru değil. Daha yumuşak davranılabilirdi.” şeklinde konuştu.


Putin ve Merkel 8 Nisan 1945’de Nazi katliamında yaşamını yitirenler anısına Hannover’da inşa edilen anıta çelenk bıraktı. Putin’in akşam üzeri Hollanda’ya geçmesi planlanıyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.