Putin’den deniz filosu ile Azerbaycan’a sürpriz ziyaret

Putin’den deniz filosu ile Azerbaycan’a sürpriz ziyaret

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin,yarın Azerbaycan’ın başkenti Bakü’ye çalışma ziyaretinde bulunacak. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’le bir araya gelecek Putin, sürpriz ziyarette Yukarı Karabağ sorunu ve Hazar’ın statüsü ile ilgili konuları ele alacak.

Putin’in Bakü ziyareti ile ilgili basına açıklamada bulunan Kremlin dış politika danışmanı Yuri Uşakov, “İkili ve heyetler arası görüşmeler olacak. Enerji, ulaşım ve diğer alanlarda 5-6 anlaşmanın imzalanması bekleniyor.” dedi. Rusya ve Azerbaycan Acil Durum Bakanlıkları arasında işbirliği anlaşması imzalanması öngörülüyor.

Bölgesel ve uluslararası sorunların da masaya yatırılacağını kaydeden Uşakov, “Hazar Denizi’nin hukuki statüsü ve Yukarı Karabağ sorunu müzakere edilecek.” dedi.

Rusya’nın Hazar Denizi filosunda yer alan Dağıstan ve Volgodonsk savaş gemileri de Putin’in ziyareti ile eş zamanlı olarak Bakü’de olacak. Rus liderin savaş gemilerinden birinde incelemede bulunması bekleniyor. Azerbaycan’ın savaş gemilerinin de Rusya’yı ziyaret edeceğini belirten Uaşkov, ikili ilişkiler açısından verimli bir çalışma olacağına değindi.

BDT ülkeleri içerisinde Azerbaycan’ın Rusya’nın önde gelen ortaklarından biri olduğunu kaydeden Uşakov, “Rusya ve Azerbaycan siyasi diyalog, aktif ticaret, bölgesel ve kültürel alanda çalışmalarını geliştiriyor.” dedi.

Putin’e Bakü temaslarında Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Enerji Bakanı Aleksandr Novak, Ekonomi Bakanı Aleksey Ulyukayev, Acil Durum Bakanı Vladimir Puçkov ve Ulaştırma Bakanı Maksim Sokolov eşlik edecek.

Rus silah ihraç şirketi Rosoboronexport Genel Direktörü Anatoli İsakin, Rosnef Başkanı İgor Seçin, LUKoil Başkanı Vagit Alekperov da Rus delegasyonu arasında yer alacak. Katılımcılara dikkat çeken Uşakov, iki ülke ticari ilişkilerinin geniş çaplı olarak ele alınacağını belirtti.

Rusya ve Azerbaycan arasında ticaret son yıllarda hızla gelişiyor. Yüzde 10,8 artış sağlayan toplam ticaret hacmi geçen yıl 3,4 milyar dolara ulaştı. 2013’ün ilk 5 aylık döneminde ise yüzde 50’lik bir artış kaydedildi.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.