Putin: Suriye konferansı suya düşmedi henüz

Putin: Suriye konferansı suya düşmedi henüz

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, G8 zirvesine katılmak üzere geldiği Londra’da İngiltere Başbakanı David Cameron’la bir araya geldi.

Görüşme sonrası ortak basın toplantısı düzenleyen Putin, Suriye krizinin çözümü için planlanan Cenevre-2 konferansının suya düşmediğini, bölgede akan kandan iki tarafın da sorumlu olduğunu söyledi. Putin’e göre, Suriye’de meşru hükümete silah vermek uluslararası hukuka aykırı değil.

Suriye’de sorunun tek çözüm yolunun diplomatik olduğunu belirten Rusya lideri, “Bu düşüncenin tamamen suya düştüğünü sanmıyorum. Bu sorunu çözmek için en uygun olan yol. Sorun sadece politik ve diplomatik araçlarla çözülebilir. Tüm tarafların ortak çabası gerekiyor.” dedi.

Putin konuşmasında, Rusya’nın Suriye’de meşru hükümete silah sevkiyatı yaptığını, bunun uluslararası hukuka uygun olduğunu, hiçbir şeyi ihlal etmediklerini söyledi.

“ESED KOLTUĞUNU BIRAKMALI”

Cameron da yaptığı açıklamada Suriye muhalefetine silah vermediklerini, ancak onların eğitimine yardımcı olduklarını belirtti. Cameron Suriye’de çatışmanın Suriye lideri Beşşar Esed tarafından kışkırtıldığını, Esed’in koltuğunu bırakması gerektiğini ifade etti.

Bir basın mensubu Putin’e hem barış istemenin hem de yönetime silah vermenin iki yüzlü bir tutum olup olmadığı sorusunu yöneltti ve Cameron’un Esed’e destek verenlerin Suriye’de öldürülen çocukların kanına ellerinin bulaştığı yönündeki değerlendirmelerini hatırlattı.

Çocuklar dahil, insanların kanına kimin ellerinin bulaştığı konusunun belirsiz olduğunu savunan Rusya lideri, “İki tarafın da ellerinde kan olduğunu reddedeceğinizi sanmıyorum. Bundan kimin suçlu olduğu sorusu her zaman gündeme geliyor… Düşmanlarını sadece öldüren değil, kameraların önünde yiyenlere yardımcı olmak da çok zor. Bu insanlara silah vermek ister misiniz?.. Biz Rusya olarak bunu hayal edemiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Putin ve Cameron birlikte İkinci Dünya Savaşı’nda Nazi Almanya’sına karşı savaşan İngiliz Arktik Konvoy’u gazilerine madalya verdi.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.